Zdravje

Slovenske starše, ki skrbijo za zdravje svojih otrok, država oglobi za 500 evrov

Ž.K.
23. 4. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vse več staršev meni, da so mogoči stranski učinki cepljenj hujši kot pa bolezni, ki naj bi jih cepiva preprečevala. A izbire, kot jo staršem nudijo države zahodne Evrope, nimajo. Zakon pravi, da je cepljenje obvezno, kazni za kršitelje visoke. Zdravstveni delavci ob tem opozarjajo, da je v preteklih letih zlasti v državah zahodne Evrope prišlo do epidemij nekaterih bolezni.

Profimedia

Po podatkih nacionalnega inštituta je v Sloveniji obvezno cepljenih med 95 in 98 odstotki otrok. Za predšolske otroke je obvezno cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influenci B, otroški paralizi, ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ob tem poudarjajo, da se s cepljenjem zavarujemo pred mnogimi, pogosto zelo nevarnimi boleznimi.

Med njimi je precej takšnih, za katere ni zdravila ali pa zdravljenje zaradi odpornosti bakterij na zdravila ni več uspešno. Ob tem navajajo, da začne z vzdrževanjem visoke precepljenosti prebivalstva število izbruhov bolezni upadati, sčasoma pa bi lahko nekatere nalezljive bolezni popolnoma izkoreninili.

A že dolgo je znano, da cepljenja niso tako nedolžna. V poročilu mednarodnega zdravstvenega sveta za cepljenja lahko preberemo, da je dokumentirana povezava med cepljenji boleznimi, kot so alergije in ekcem (atopijski dermatitis), artritis, astma, avtizem, refluks kisline, rak, sladkorna bolezen, ledvične bolezni, sindrom nenadne smrti dojenčka in še veliko drugih. V poročilu so našteti tudi stranski učinki, ki so celo v navodilih za uporabo cepiv: artritis, motnje v strjevanju krvi, krvni strdki, srčni infarkt, sepsa oziroma zastrupitev krvi, vnetja ušes, omedlevica, odpoved ledvic, epileptični napadi, epilepsija in vrsta drugih diagnoz.

Kaj vse cepljenja lahko povročajo, kako se spopasti s pritiski oblasti in tudi kako se izogniti obveznemu ceplenju pa preberite v današnji številki časopisa Svet24!