Zdravje

Spet me tišči ...

Mateja Špiranec
21. 4. 2014, 16.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Blaga vnetja sečil, torej mehurja in sečnice, so zelo pogosta. Pogosteje se pojavljajo pri ženskah kot pri moških, vzrok pa se skriva v tem, da je sečnica pri ženskah petkrat krajša kot pri moških.

Thinkstock

Poleg tega je ravna, kar omogoča bakterijam lažji vstop in prodiranje v notranjost, proti sečnemu mehurju.

Človek običajno urinira vsakih štiri do pet ur, kar pomeni štiri- do petkrat dnevno. V teh 24 urah izloči okoli 1,5 litra urina. V starejšem življenjskem obdobju se mehur zmanjša, zato je tudi nujno pogostejše odvajanje.

Zakaj pride do okužbe? 

Bakterijska vnetja urološkega trakta lahko izzovejo bakterije, ki živijo v našem črevesju, ali pa govorimo o spolno prenosljivih vzrokih, kot so klamidija, mikoplazma, ureaplasma, trihomoniaza. Čeprav so težave pogostejše pri ženskah kot pri moških, lahko pri obeh spolih okužba, če prizadene nožnico, jajčnike, prostato ali celo moda, preraste v ginekološko bolezen.

Simptomi vnetja sečil

Pogostejše uriniranje s pekočim občutkom je prvi znak, ki vas bo opozoril na vnetje urološkega trakta. Simptomov nikakor ne gre zanemariti, saj se vnetje lahko razvije in se pojavijo tudi drugi simptomi, kot so bolečine v spodnjem delu hrbta, spodnjem delu trebuha, povišana temperatura in celo kri v urinu.

Blage okužbe lahko zdravite sami

Blaga vnetja sečil je nujno preprečiti oziroma zdraviti že v začetni fazi, saj sicer lahko preidejo v kronična vnetja, ta pa so zapletena in zahtevajo dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki. Prvi nasveti pri blagem vnetju sečil so: pitje zadostne količine vode, ustrezni higienski ukrepi, odsvetovano je uživanje alkohola, kave, gaziranih pijač ali sokov iz agrumov, svetuje se čim bolj popolna izpraznitev mehurja, zdrava prehrana, ki vsebuje dovolj vitaminov in mineralov, nekajenje (kajenje neposredno škoduje mehurju). Zelo priporočljivo je tudi uživanje čajev iz naslednjih rastlin: gornika, zlate rozge, njivske preslice, kilavca, v zadnjem času pa je po svojih pozitivnih učinkih znana tudi brusnica. Kadar znaki blagega vnetja z ukrepi samozdravljenja v 24 urah ne minejo, se je treba nujno posvetovati z zdravnikom.

Simptomi okužbe sečil:

- pekoče bolečine med mokrenjem,
- pogosto mokrenje,
- moten seč,
- bolečina v sečnem mehurju (nad sramno kostjo),
- povišana temperatura.