Zdravje

Pasti nezdrave prehrane med prazniki

M.M.
20. 4. 2014, 11.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Praznični zalogajček tu in velikonočni požirek tam prinašata veliko obremenitev za želodec. Hrana je pač kalorična, mastna, pa še pikantna povrhu. Še najbolje se je držati reka, da je zmernost lepa čednost, ob morebitnih prebavnih težavah pa se bomo zatekli k domači lekarni.

Potico specite doma! 

Vzrok preobčutljivosti želodca za pečenko, pirhe in potico je buren odziv prebavnega sistema na maščobo in prehranske aditive, ki jih v kupljenih, delno pripravljenih jedeh ne manjka. Še posebej mesnine, šunka, slanina, hrenovke in hladne mesnine vsebujejo konzervanse in druge snovi, ki lahko sprožijo alergično reakcijo, poleg tega pa že meso samo učinkuje na organizem vnetno. Več ko bomo zaužili doma pripravljene hrane, manj težav z želodcem bomo imeli. Za vse več želodčnih tegob, najsi so prazniki ali ne, pa so kriva tudi leta. Želodec z našim staranjem izloča vse manj kisline, kar pomeni, da ne more popolnoma razgraditi beljakovin v aminokisline, te pa posledično ne morejo prenesti dovolj rudnin v celice. Prebava oslabi in neprebavljene snovi začnejo v črevesju gniti, vreti. Tako čutimo po obilnem obroku napenjanje, utrujenost, po mastnem obroku pa tudi neprijetno težek želodec.

Dobro je vedeti: Študije kažejo, da antioksidant resveratrol, ki ga najdemo v prehranskih dodatkih, izboljšuje presnovo celic, kar pospešuje porabo kalorij, po drugi strani pa tudi preprečuje kopičenje slabega holesterola in pospešuje nastajanje dobrega.

Preprečite, kar se preprečiti da! 

Pred obrokom se zoper želodčne težave odlično obnese limonada, ki spodbudi izločanje želodčne kisline. Tudi kozarček vina dobro dene, saj dokazano pospeši tudi izločanje prebavnih encimov. Nikar pa med obrokom ne pijte vode, ker ta redči kislino. Izločanje kisline spodbujajo še rdeča pesa, avokado in vsa zelena zelenjava. Privoščite si je v izobilju. Sadje pol ure pred obrokom ima podoben učinek. Če jeste meso in pirhe, se izognite belemu kruhu, belemu rižu oziroma praznični potici ali jo vsaj preložite na naslednji, najbolje jutranji obrok. Ob težkih prazničnih pojedinah se je še posebej pametno oklepati nasveta, da beljakovine in ogljikovi hidrati ne gredo skupaj, in varčevati z grižljaji. Če vas kljub temu rado napenja, vam bodo odlično deli blagi pomirjevalni čaji za želodec, kamilica, komarček, poprova meta in janež.

Ob driski vam bodo pomagali zeleni čaj in čaj iz posušenih borovnic ter dieta s prepečencem, rižem in bananami. Če ne pomaga, je tu še živalsko oglje, še posebej če zraven bruhate, kar pa že kaže na zastrupitev. Dieto le postopoma popestrite s prekuhano in pozneje surovo hrano.

Pozor! Ostanke praznične pojedine zavijte v alufolijo in shranite v hladilnik. Meso je užitno še največ dva, pirhi pa največ štiri dni po pripravi.

Zoper pekočo zgago

Izogibajte se kavi, gaziranim pijačam, alkoholu, začinjenim jedem in čokoladi.  Privoščite si lahko domala vse s praznične mize, poskrbite pa, da bodo obroki pogostejši, a manj obilni. Pomaga vam lahko tudi tableta pred obrokom, ki prepreči vračanje kisle želodčne vsebine v ustno votlino. Vsaj dve do tri ure pred spanjem ne uživajte težke hrane in spite z visokim vzglavjem.