Zdravje

Zaradi tablete proti zgagi je ostala brez kože

N.J.
22. 4. 2014, 19.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Komaj 17-letno dekle je imelo v službi težave z zgago in vzela je povsem običajno tableto za lajšanje tovrstnih težav. A tedaj so se težave zanjo šele začele.

esabod.blogspot.com

Leanne Howes se je septembra 2013 počutila vse slabše. Mislila je, da je zbolela za vročinskim izpuščanjem. A izpuščaji so se hitro večali in kmalu so bili veliki kot teniška žogica. "Mislila sem, da bom umrla. Nisem mogla premikati obraza in bila sem tako zatečena, da sploh nisem mogla odpreti oči," je povedala 17-letnica, ki je delala kot frizerka. Kot je pojasnila, jo je vse srbelo in koža se je rumenkasto obarvala. S fantom, 25-letnim Jakom Roundom, je odšla do svoje mame, a se je njeno stanje drastično poslabšalo in imela je vse večje težave z dihanjem. Mama Amanda Corley jo je našla v kopalnici in jo nemudoma odpeljala v bolnišnico.

esabod.blogspot.com

Koščki kože so ostajali v rokah zdravnikov

Zdravniki so ji kožo mazali s kremami, a začela se ji je lupiti. Med mazanjem so koščki kože ostajali v rokah zdravnikov. V nekaj dneh se ji je odluščila vsa koža na obrazu, lupila pa se ji je tudi po telesu. Ugotovili so ji Stevens-Johnsonov sindrom, sindrom, ki prizadene 2 osebi na milijon ljudi, 40 odstotkov pa jih zaradi tega umre. Zdravniki so deklici napovedali le 10 odstotkov možnosti za preživetje. Sindrom je njeno telo tako uničil, da ni mogla hoditi, govoriti, bila je celo prešibka, da bi uporabljala invalidski voziček. Izgubila je veliko telesne teže, izpadli so ji lasje, nohti, trepalnice in obrvi. 

Borila se je na vso moč

esabod.blogspot.com

Leanne se ni vdala. Hranili so jo preko cevke, po več tedenskem zdravljenju pa so jo oktobra 2013 spustili domov. Zanjo je bila skoraj usodna tabletka zdravila Zantac. Leanne je pojasnila, da se zdaj boji vseh zdravil, saj se boji, da bi se sindrom znova pojavil.

Predstavniki podjetja, ki proizvaja omenjene tablete, so se opravičili. "Držimo se najvišjih standardov, da bi zaščitili paciente in take primere jemljemo izjemno resno. Imamo močne sisteme za preverjanje varnosti zdravila," je povedal in dodal, da bodo še naprej preverjali, ali zdravila ustrezajo vsem standardom. "Če so se pri pacientu že kdaj pojavili stranski učinki ali je v dilemi, naj se pred uporabo posvetuje z zdravnikom ali farmacevtov, prav tako pa naj ob morebitnih reakcijah nemudoma obišče zdravnika."