Zdravje

Zdravljenje alergije in uradna medicina

Marijana Mandić
1. 4. 2014, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ob precej strogih omejitvah, ki jih imajo ljudje zaradi alergije, ostaja spodbudno dejstvo, da lahko nekatere alergije in z njo povezane bolezni pozneje v življenju izzvenijo. Bolj dosledno ko se izogibate alergenom in bolj natančno ko je alergija zdravljena, bolj je to verjetno. Kakšno zdravljenje ponuja uradna medicina?

Thinkstock

Zdravljenje alergij na hrano 

Alergija na kravje mleko in jajca največkrat izzveni že v ranem otroštvu. Drugače je z alergijo na arašide, druge drevesne oreščke in morske sadeže, ki pogosto vztraja vse življenje. Simptome alergije opazite kot draženje in vidne znake na koži, kihanje in smrkanje, utrujenost, prebavne motnje, v najhujših primerih tudi kot anafilaktični šok in zatekanje. Prehranska intoleranca pa nima tako neposrednih in takoj vidnih simptomov. Simptomi se lahko pokažejo šele po nekaj dneh in so običajno manj nevarni od alergijskih reakcij. Zdravljenje z zdravili je običajno potrebno zgolj pri bolnikih s hujšimi oblikami alergijskih reakcij, predvsem pa zgolj s predhodnim posvetom z zdravnikom. Zdravila ločimo na olajševalce oziroma antihistaminike in preprečevalce oziroma glukokortikoide.

Zdravljenje alergij na inhalacijske alergene (pršica hišnega prahu, alergeni mačke, psa, konja …)

Pri večini traja vse življenje, z različno prizadetostjo organov glede na jakost sprožilnih dejavnikov. Pri mnogih povzroči stik z inhalacijskim alergenom tako kožne spremembe kot solzenje oči, kihanje in srbenje. Raziskave so pokazale, da antihistaminiki preprečujejo pojav alergijskega marša oziroma prehajanja kožnih alergij v alergije na dihalih, hkrati pa so tudi preprečevalci razvoja hujših oblik alergij, kot je astma.

Brez zdravil ne bo šlo

Zdravljenje astme

V 65 odstotkih primerov izzveni, pri petini otrok in mladostnikov se nadaljuje v odraslo dobo, pri 15 odstotkih pa se ponovno pojavi v odrasli dobi. Izjemno pomembno je redno jemanje predpisanih zdravil oziroma preprečevalcev ter pravočasno ukrepanje ob akutnih poslabšanjih, poznavanje začetnih znakov akutnega poslabšanja, merjenje frekvence dihanja pri mlajših in merjenje pljučnih pretokov pri večjih otrocih in seveda pravočasen obisk zdravnika, kadar kljub ukrepanju znaki akutnega poslabšanja vztrajajo.

Zdravljenje alergijskega rinitisa

Kadar se iz nosu cedi ali se solzijo oči, so lahko najprej v pomoč razpršila proti oteklinam in kapljice, ki jih uporabljamo tudi ob prehladu. Razpršilec za nos z antihistaminiki začne hitro delovati, zato je na prvi pogled zelo praktičen. Vendar pa so nosne sluznice s tem močneje prekrvljene, zato po prenehanju delovanja spet hitro otečejo. Če potem spet vzamete zdravilo, pride do začaranega kroga. Zato preparat uporabljajte največ 2- do 3-krat dnevno in samo za kratko obdobje. Tablete z antihistaminiki vam bo zdravnik predpisal pri povečanih količinah cvetnega prahu. Le v skrajnem primeru pride v poštev razpršilec za nos s kortizonom. Tablete z antihistaminiki so smiselne in uspešne le pri povečani količini cvetnega prahu v zraku, zato je pomembno, da spremljate napovedi o količinah le-tega.

Mnenje uradne medicine o bioresonanci

Bioresonanca je alternativna metoda zdravljenja, ni znanstveno dokazana, zato jo alergologi in klinični imunologi odklanjajo. Omenjeni postopki po njihovem mnenju ne koristijo, lahko pa celo škodujejo, na primer kadar se priporoči odstranitev različnih hranil iz prehrane, brez nadomestka drugih. Tudi ugotovitve na kongresih Evropske akademije za alergologijo in klinično imunologijo so bile, da diagnosticiranje in zdravljenje alergijskih bolezni z bioresonanco in homeopatijo medicina odsvetuje, ker s študijami ni bilo dokazano, da imata ti metodi kakršen koli učinek. A odločitev za izbor metode zdravljenja alergij ostaja seveda v vaših rokah.