Zanimivosti

Razvajanje s petimi zvezdicami: domača luščila, maske, kopeli

Vera Ramšak
1. 4. 2014, 18.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zima z našo kožo in lasmi ni prav nič milostna. Mraz, centralna kurjava in pomanjkanje gibanja pustijo sledove, ki jih je mogoče odpraviti le s pravilno nego. Vaša koža v tem času potrebuje predvsem vlago, lasje pa obrok hranljivih snovi. Zato si vzemite čas za lepotni konec tedna in si kar doma privoščite razvajanje s petimi zvezdicami.

Prenova od glave do pet

Piling telesa je potreben, kadar na koži opazite bele kožne luske. Te namreč pomenijo, da je plast poroženelih celic, ki ščiti spodnje kožne celice, predebela. Ta pojav ni le neestetski, ampak take celice vpijajo tudi več kreme in zato spodnje plasti kože dobijo premalo potrebne nege. Posebej suha je navadno koža na golenih, zato tukaj občasno naredite še dodaten piling, ki ga lahko združite z izmenično hladno-vročo kopeljo za noge in tako poskrbite za dober krvni pretok. Po pilingu vedno uporabite vlažilno kremo, saj z njim namreč odstranite tudi maščobo in vlago. In kako pogosto si naredimo piling? Pri suhi koži največ enkrat na teden, pri občutljivi koži na 14 dni, mastna koža pa prenese piling od dvakrat do trikrat na teden.

Majhna krtačka za velik učinek

Mastna koža je nagnjena k povečanemu izločanju loja. Zato se lahko odmrle poroženele celice prilepijo na površino kože in tako zaprejo pore. Posledica so ogrci in mozolji. Najboljša pomoč je posebna čistilna krtačka. Enkrat na dan nanesite na krtačko čistilno sredstvo in se s krožnimi gibi umijte z veliko vode. Koža bo tako očiščena in pore spet odprte. Za lep in vedno negovan hrbet potrebujete le suho, brez mehčalca oprano brisačo. Brisačo zvijte in jo po vsej dolžini vlecite po hrbtu sem in tja. Tako boste poživili krvni obtok in odstranili tudi drobne mozolje. Potem se oprhajte in kožo bogato namažite z vlažilnim losjonom.

Za predele z grobo kožo

Na komolcih in kolenih poroženi koža še posebej hitro. Poskusite z luščilom na osnovi rastlinskih zrnc (npr. iz mareličnih koščic, mandeljnov ali žitnih kalčkov). Nanesite malo kreme na prizadeta mesta in močno zdrgnite s krtačo. Nato zmasirajte kožo s kremo.

Zadnjica, trebuh in noge

Redni piling na teh predelih ima še koristen stranski učinek, redna masaža bo namreč pomagala odstranjevati celulit. Odličen pripomoček je rokavica iz lufe. Z njo v krožnih gibih zmasirajte problematične predele, dokler koža ne pordi. S tem boste ne le odstranili odmrle kožne celice, ampak tudi pospešili krvni obtok.

Poroženela koža

Malo poroženele kože je potrebne za zaščito nog pred poškodbami. Pod pritiskom (če nosimo preozke čevlje ali če dolgo časa stojimo) pa se koža odebeli in obarva belo. Da bi to nadlogo preprečili, si stopala po vsakem prhanju in kopanju zdrgnite s plovcem, nato pa jih namažite z mastno kremo. Nagnjenost k močnejši poroženitvi kože je prirojena in je z luščilnimi sredstvi ne boste mogli spremeniti.

Za zapeljiv dekolte

Moda oprijetih majčk in globokih izrezov prav nič ne skriva. Zato je treba dekolteju nameniti posebno nego. Koža na prsih je tanjša od tiste na obrazu ali trebuhu, poleg tega pa mora vzdržati še težo prsi, ki so le rahlo podprte z mišicami. Če je koža nečista, jo najprej omehčajte s parno kopeljo ali z oblogami iz morske soli (raztopite nekaj žlic soli v vroči vodi). Nato odstranite mozolje in ogrce in jih dezinficirajte z oljem čajevca.

Oljne obloge za vrat

Vse, kar je dobro za občutljivo kožo na dekolteju, je odlično tudi za nego vratu. Kreme zelo nežno razmažite, predvsem na predelu ščitnice. Da preprečite nastanek drobnih vodoravnih gub, si občasno pripravite oblogo iz olja. Eno do dve žlici toplega olja za telo ali olja pšeničnih kalčkov nanesite na vrat in masirajte. Za pol ure se zavijte v folijo in brisačo.

Za gladka ramena

Groba koža na zgornjem delu rok in razpokana koža na komolcih v majicah brez rokavov nista ravno najlepši okras. Privoščite si luščenje ali suho krtačenje, oboje kožo zgladi. Nato na kožo od ramen do konic prstov na rokah nanesite mleko za telo. Za komolce pomaga tudi masaža s svežo limono, ki kožo posvetli. Če je koža na zgornjem delu rok ohlapna, jo nekaj časa negujte z učvrstilnimi kremami.

Gimnastika za prsne mišice:

Dlani pred telesom sklenite v višini prsi, štejte do pet in popustite. Večkrat ponovite. Učinek bo še boljši, če boste med rokama stiskali drobno žogo. V roke vzemite majhni uteži ali plastenki, polni vode. Pokrčeno desno roko iztegnite naprej in jo gugajte sem in tja med višino prsi in višino ramen, utež pri tem držite vodoravno. Po dvajsetih ponovitvah nadaljujte z drugo roko.

Za zgornji del rok:

Stojte vzravnano, roke so tesno ob telesu, v vsaki držite majhno utež. Roki iztegnite nazaj in spodnji del rok izmenično dvigujte in spuščajte. Vajo naredite z vsako roko 20-krat, počivajte in vajo, ki krepi bicepse, ponovite. Obe roki z utežmi dvignite navpično navzgor, spodnji del roke izmenično spuščajte za hrbet. Vajo, ki krepi tricepse, napravite z vsako roko 20-krat, počivajte in ponovite.

Štirje ukrepi proti potenju

S toplimi dnevi se začnemo soočati tudi z neprijetno nadlogo - potenjem.
1. Depilacija. Dlačice zadržujejo znoj in tako pospešujejo razmnoževanje bakterij. Zato jih redno odstranjujte!
2. Oblačila iz naravnih vlaken. Sintetična oblačila preprečujejo kroženje zraka in s tem povečujejo možnost nastanka slabega vonja. Kupujte si oblačila iz naravnih vlaken.
3. Redno prhanje. Higiena je za dobro in sveže počutje najpomembnejša, zato vsako jutri stopite pod prho!
4. Uporaba deodoranta. Kolonjske vode in parfumi so slaba zamenjava zanj, saj kožo nadražijo, hkrati pa ne preprečujejo neprijetnega vonja. Uporabljajte deodorant in ga nanesite neposredno na kožo.

Maske iz kuhinje

Namesto dragih krem, mask in šamponov lahko pripravite lepotne pripravke za kožo in lase kar v domači kuhinji.

Maska za lase

Pripravite si hranilno masko, ki bo vašim lasem vrnila lesk in mehkobo. Jogurt čisti in mehča, rumenjak naredi lase sijoče, med vrača vlago in mehkobo.
Sestavine:
½ skodelice polnomastnega jogurta
1 jajčni rumenjak
1 žlica medu

Navodila: Najprej si umijte lase s šamponom in jih osušite z brisačo. Zmešajte navedene sestavine in jih vtrite v lase. Lase zavijte v folijo za živila in pustite učinkovati 20 minut. Splaknite in si lase ponovno našamponirajte.

Maska za mastne lase

Če imate mastne lase, preskusite preprost recept za masko, ki bo dala vašim lasem lesk.
Sestavine:
2 žlici svežega limoninega soka
½ zmečkanega avokada
2 žlici jabolčnega kisa
1 žlica majoneze

Navodila: Vse sestavine zmešajte in mešanico nanesite na suhe lase. Nanašajte zgolj na lase in ne na lasišče. Pustite učinkovati 20 minut, nato dobro zmasirajte, tako da se maska porazdeli tudi po lasišču. Pustite delovati še 5 minut. Dobro spirajte z zelo toplo vodo (najmanj 2 minuti). Na lase dvakrat nanesite šampon.

Hladilna kumarična maska

Pripravite si osvežilno čistilno masko iz kumaric in mete. Kumare in meta učinkujeta zelo osvežilno, oves in otrobi odlično čistijo kožo, pinjeno mleko, jogurt in smetana čistijo in mehčajo kožo, limonin sok osvežuje.
Sestavine:
1 skodelica ovsa in 1 žlica pšeničnih otrobov
2 žlici stepene smetane
2 žlici pinjenega mleka
1,5 žlice limoninega soka
1 žlica polnomastnega jogurta
1 žlička svežih metinih lističev
½ srednje velike kumare, narezane na majhne koščke

Navodila: Oves in pšenične otrobe v mlinčku zmeljite v droben prah. Dodajte preostale sestavine in mešajte, dokler ne postane masa lepo gladka. Nanesite na očiščen obraz in pustite učinkovati od 10 do 15 minut. Očistite z mlačno vodo.

Maska za dobro jutro

Avokado in jogurt bogatita in mehčata kožo, med vlaži in gladi kožo, limonin sok osvežuje.
Sestavine:
2 žlici zrelega avokada
1 žlička medu
1 žlička limoninega soka

Navodila: Zmečkajte avokado in mu primešajte preostali sestavini. Postavite v hladilnik za 30 minut, da se ohladi. Nanesite na očiščen obraz in počivajte 10 minut. Očistite z mlačno vodo in nežno osušite kožo. 

Lučilo za roke

Imate suho in razpokano kožo na rokah? Vas tudi rokavice niso mogle zaščititi pred posledicami mraza in vetra? Poskusite z luščilom za roke, s katerim boste odstranili odmrle celice, očistili kožo in jo navlažili. Koža na rokah bo spet mehka in voljna.
Sestavine:
30 g zmletih mandeljnov
1 žlička svetlega medu
2 žlički orehovega ali sončničnega olja
1 žlička limoninega soka

Navodila: Zmešajte vse sestavine v gosto maso. Zvrhano čajno žličko mase nanesite na roke in dobro zdrgnite. Pustite od 2 do 3 minute na rokah in sperite.

Videz za pet

Kako v petih korakih do popolnega videza?
Polt. Pred ličenjem na kožo nanesite vlažilno kremo in pustite, da se dobro vpije. Sence pod očmi in na nosu prekrijte s tenko plastjo svetle kreme za prekrivanje in dobro razmažite. Izberite mat osnovo, ki je rahlo svetlejša kot barva vaše kože. Nanesite jo na čelo, nos in brado in dobro razmažite. Na vratu in ob robu lasišča ne smejo biti vidni robovi.
Oči. Nežen nanos barve poudari naravno obliko oči, daje večjo globino in napravi oči bolj sijoče. Posebej lepe in naravne barve, ki pristojijo vsem očem, so: bež in rjavi odtenki od vanilje do kavne barve ter sivi toni. Senčilo za oči nanesite s konicami prstov in porazdelite po veki. Robove dobro zabrišite. Previdni bodite pri svetlečih barvah, saj se svetleči delci radi naberejo v gubice. Bolj naravno delujejo mat barve.
Obrvi. Da bodo vse dlačice stale »v vrsti«, obrvi namažite z gelom in jih počešite s krtačko. Odstranite odvečne dlačice. Za poudarjene oči nujno uporabite maskaro za trepalnice, najbolje klasično črno ali temno rjavo. Dvojni nanos bo dalj časa zdržal in trepalnice bodo videti daljše.
Lica. Svež videz dosežete z roza odtenki. Idealni so kremni izdelki, ki se lahko nanesejo s prsti. Dobro zabrišite prehode, da bo videti čim bolj naravno. Rdečilo v pudru je bolj obstojno in se nanese s čopičem.
Ustnice. Rjavkasto rdeči toni ali nežno roza bleščilo delujejo naravno in pristajajo vsakemu tipu ženske. Ustnice obrobite s svinčnikom v isti barvi, to bo poudarilo obliko in ustnice bodo videti bolj polne.