Zdravje

Manjši tulipani so primerni tudi za saditev v posode

S.A/Profimedia
29. 3. 2014, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tulipani so res pravi lepotci. Njihovi cvetovi so različno oblikovani, lahko so enobarvni ali pisani, nekateri imajo celo črtaste liste. Najmanjši zrastejo v višino le nekaj več kot 10 centimetrov; največji, ki imajo tudi zelo velike cvetove, pa dosežejo 60 centimetrov ali celo več. Na vrtu so tulipani najlepši, če jih posadimo v velikih skupinah, manjši so primerni tudi za saditev v posode, z najmanjšimi pa lahko zasadimo skalnjake.

Če mednje posadimo manjše cvetoče enoletnice ali čebulice, ki prekrijejo zemljo, bodo cvetovi tulipanov prišli še bolj do izraza. Ti veliki in majhni lepotci so križanci in danes jih je na stotine sort, ki so jih zlasti nizozemski vrtnarji postopoma vzgojili iz tistih, ki so jih že od 16. stoletja naprej prinašali v Evropo iz Turčije, Irana in drugih območij osrednje Azije.

Tulipani so krasno rezano cvetje, zato ni čudno, da so jih, že odkar jih Evropa pozna, upodabljali znani slikarji. Tako so po slavnem nizozemskem slikarju dobili ime do 75 centimetrov visoki Rembrandtovi tulipani z značilnim progastim vzorcem, ki pa je posledica okužbe čebulic z virusom.