Zdravje

Prepovedi kajenja pozitivno vplivajo na zdravje otrok

STA
28. 3. 2014, 12.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Število prezgodnjih rojstev pa tudi hospitalizacij otrok zaradi astmatičnih napadov je v zadnjem letu zaradi prepovedi kajenja na javnih mestih in v delovnih prostorih upadlo za več kot deset odstotkov, ugotavlja raziskava, objavljena v britanski reviji The Lancet.

Pinterest

V raziskavo, izvedeno med letoma 2008 in 2013 v ZDA, Kanadi in štirih evropskih državah, so zajeli več kot 2,5 milijona rojstev in 250.000 otrok, ki so jih v bolnišnice sprejeli zaradi napadov astme.

Prezgodnja rojstva so povezana z nizko težo novorojenčkov in zdravstvenimi težavami kasneje v otrokovem življenju. "Raziskava je pokazala, da je prepoved kajenja učinkovit način za zaščito zdravja naših otrok," je dejal Jasper Been iz Univerze v Edinburgu in dodal, da bodo izsledki pomagali pospešiti uvedbo protikadilskih zakonov, kjer jih še ne izvajajo.

Pretekle raziskave so se osredotočale predvsem na vplive prepovedi kajenja na odrasle, a prav na otroke v razvoju močno vpliva pasivno kajenje. Raziskava, ki je bila leta 2011 opravljena v 192 državah, je pokazala, da je s pasivnim kajenjem povezanih vsaj četrtina od 600.000 otroških smrti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjaka Sara Kalkhoran in Stanton Glantz s kalifornijske univerze v San Franciscu sta med drugim dejala, da bi zdravstvo v ZDA in Evropi na leto prihranilo 7 milijard dolarjev, če bi se urgentni obiski in sprejemi v bolnišnicah zaradi napadov astme zmanjšali za deset odstotkov.

Že analiza iz leta 2012 je pokazala, da se je po uvedbi protikadilskih zakonov za 15 odstotkov zmanjšalo število srčnih napadov in kapi, 24 odstotkov manj pa je bilo tudi obiskov bolnišnice zaradi težav z dihanjem, še piše AFP.