Zdravje

Neverjetno! Ženski so vgradili lobanjo iz 3D tiskalnika

M.J.
28. 3. 2014, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Neki Nizozemki so gornji del lobanje zamenjali s plastično protezo. Razlog za poseg je bil ta, da je njena lobanja postajala vse debelejše in debelejša. Zaradi tega so jo tudi stalno pestili glavoboli prav tako pa ja tudi izgubljala vid.

Youtube

22-letna Nizozemka je tako postala prva pacientka na svetu, kateri so zgornji del lobanje zamenjali s plastično protezo, ki jo je izdelal 3D tiskalnik.

Operacija sta izvedla dr. Bon Verwei i dr. Marvick Muradin in sicer na kliniki v Utrechtu, trajala pa je več kot 23 ur. Če operacija ne bi prinesla pozitivnih učinkov, bi Nizozemka s časom izgubila vitalne možganske funkcije, na koncu pa bi najverjetneje umrla.

Proteza je narejena točno pa meri njene lobanje, zato se kasneje tudi ne bo opazilo, da je imela kakršen koli poseg na glavi. Neimenovana ženska je trpela zaradi redke bolezni, zaradi katere se je njena lobanja vedno bolj debelila in pritiskala na možgane in posledično vitalne funkcije. Trpela je zaradi hudih glavobolov, izgubljala je vid in sposobnost čustvenega izraza na obrazu. Njena lobanja je bila debela že več kot 5 centimetrov, proces pa je bil progresiven.

Od operacije je minilo tri mesece, pacientka pa nima nikakršnih težav zaradi plastičnega implantata. Vrnil se ji je tudi vid, zdravniki pa verjamejo, da ne bo potrebovala nove operacije.

Do sedaj so na ta način pri nekaterih pacientih zamenjali zgolj dele lobanje, to pa je prvič, da je bila pri pacientu uspešno zamenjala cela lobanja. Zdravniki pravijo, da bodo na ta način lahko pomagali pacientom s tumorji in tistim, ki so imeli težke poškodbe glave.