Zdravje

Malarija prihaja vse više in više!

STA/N.J.
7. 3. 2014, 11.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Raziskovalci so ugotovili, da se je malarija zaradi segrevanja ozračja začela pojavljati v višje ležečih predelih Afrike in Južne Amerike, kjer je doslej zaradi nižjih temperatur ni bilo. Posebno tveganje predstavlja za tiste, ki bolezni do zdaj niso bili izpostavljeni, saj bi lahko prizadela več milijonov ljudi, piše britanski BBC.

Arhiv Svet24

Tveganje za bolezen se zmanjšuje z nadmorsko višino, zaradi česar so se ljudje preseljevali na višje ležeče kraje. Komarji, ki prenašajo malarijo, težje preživijo na hladnejšem zraku, je pojasnila vodja raziskave iz univerze v Michiganu profesorica Mercedes Pascual.

"Na podlagi podatkov o porazdelitvi malarije po nadmorski višini smo ocenili, da bi zaradi zvišanja temperature za eno stopinjo Celzija za malarijo lahko obolelo dodatnih tri milijone ljudi, mlajših od 15 let," je dejala.

Raziskovalci verjamejo, da so posebno dovzetni za malarijo ljudje, ki živijo na območjih, kjer bolezni niso izpostavljeni. Širjenje bolezni je treba poskusiti zaustaviti na območjih, kjer se je malarija šele začela pojavljati in je bolezen lažje nadzorovati, kar na nižje ležečih območjih, kjer je že široko razširjena, ni mogoče.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je v letu 2012 za malarijo zbolelo okoli 207 milijonov ljudi, več kot 600.000, med njimi največ afriških otrok, pa jih je zaradi bolezni umrlo.