Zdravje

Z brokolijem in selenom za vedno vitke

Marijana Mandić
5. 3. 2014, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Brokoli in selen pripomoreta k hitrejši presnovi za vse večne čase.

Dreamstime

Ste zadnje čase utrujeni in napihnjeni ter nimate volje niti za sprehod? Dr. Oz trdi, da je tako, ker telo kalorij ne zmore pretvarjati v energijo, in ne zato, ker premalo pojemo. Resnica je prej takšna, da jemo čedalje več in se redimo, energije pa imamo vse manj. K hitrejši presnovi za vse večne čase nas lahko popelje preprosta dieta, pri kateri pa ne sme manjkati prehranskega dodatka brokolija in selena. Oba namreč pomagata stopiti kilograme, preden se sploh navadimo novega režima prehranjevanja.

Prva pomoč za hitrejšo presnovo

Dr. Oz nas uči kolobarjenja med tremi osnovnimi meniji, na enem je veliko ogljikovih hidratov, na drugem pustih beljakovin in na tretjem zdravih  maščob. Menije bomo menjavali na dva do tri dni in s tem dali telesu priložnost, da s posebnimi hranilnimi snovmi, značilnimi za vsako prehransko skupino posebej, spravi presnovo v optimalno hitrost. Tako preprosto kot en dva tri.


Začnimo z ogljikovimi hidrati

Večina današnjih diet strogo omejuje ogljikove hidrate, pri tej nadvse popularni, ki se je držita tudi Jennifer Lopez in Reese Witherspoon, pa je na ogljikovih hidratih celo poudarek. Še celo sladki sadeži so dobrodošli. Kako je to mogoče? Vitamin C iz sadja je ključen za proizvodnjo L-karnitina, aminokisline, ki pospeši presnovo za tretjino. Ob tem pa vitamin B iz stročnic in žit spodbudi ščitnico k hitrejšemu delu oziroma presnovi. Prednost ogljikovih hidratov je še v tem, da se hitro prebavljajo in nam zato v hipu vlijejo veliko energije, tako da lahko telo pripravimo na naslednji fazi hujšanja.

Okrepimo se z beljakovinami

Kadar telesu odvzamemo ogljikove hidrate, mu na vsem lepem onemogočimo lahko dostopno energijo, zato jo mora začeti porabljati iz maščob. V tem času lahko kakovostne beljakovine pospešijo delovanje jeter, kar izgorevanje maščob še dodatno podpre.

Uživajmo maščobe, da bi porabili še več maščob

Po četrtem dnevu, ko je telo že kar pošteno lačno maščob, pa začne žolč proizvajati več encimov, ki topijo tako maščobe iz hrane kot nakopičene maščobe. Zato si zdaj maščobe na krožniku lahko brez slabe vesti privoščimo, še več, pripomogle bodo k tako hitremu hujšanju, da bo zdaj že tudi okolica opazila, da smo vitkejši.


Dobro je vedeti!

Kolobarjenje med posameznimi vrstami hranili pomeni, da se mora presnova kar naprej prilagajati na drugačne hranilne snovi, zato telo proizvaja več toplote, kar še dodatno prispeva k hujšanju.


Kaj pa prehranski dodatki?

Dr. Oz zagotavlja, da bo dieta še hitrejša in da bo občutek lakote še milejši, če si bomo privoščili prehranska dodatka brokolija in selena. Prehranski dodatek brokolija - na neki ameriški univerzi so ugotovili, da tudi brokoli lahko pomaga shujšati. Vsebuje učinkovino sulforafan, ki prostim radikalom preprečuje povzročanje škode, kar preprečuje raka, obenem pa uravnava raven krvnega sladkorja ter zmanjša izločanje estrogena, hormona, ki upočasnjuje presnovo. S sulforafanom so še posebej bogati kalčki brokolija, ki jih lahko gojimo kar sami ali jih kupimo v specializiranih trgovinah. Brokoli pa je lahko učinkovit tudi v boju proti astmi in za krepitev imunskega sistema. O primerni dnevni količini izvlečka brokolija se posvetujmo s farmacevtom.
Prehranski dodatek selena - zadnje študije kažejo, da selen pospešuje delovanje žleze ščitnice, kar pospeši presnovo. Pri ženskah tudi zmanjša ogroženost z rakom dojke, pljuč ter rakom debelega črevesa in danke. O primerni količini nam bo svetoval farmacevt.