Zanimivosti

Koliko je treba odšteti za inštrukcije?

Sašo Avramovič
5. 3. 2014, 09.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Veliko osnovnošolcev, dijakov in tudi študentov se kdaj odloči za inštrukcije oziroma za dodatno razlago snovi iz kakšnega predmeta, pa naj bo to iz matematike, fizike, ekonomije, angleščine … Z vprašanji smo se obrnili na podjetja, ki nudijo inštrukcije. Zanimala nas je tako ponudba kot tudi cene.

Profimedia

Povpraševanje po inštrukcijah v zadnjih letih narašča.

V podjetju Horizont pravijo, da se število osnovnošolcev, ki se odločijo za inštrukcije, v zadnjih letih povečuje. »Zahtevnost učne snovi se namreč v osnovni šoli veča, hkrati pa se slabšajo učne navade učencev,« pojasnjujejo. Dodajajo, da število dijakov in študentov ostaja enako, razen pri predmetih ekonomije, kjer se število študentov povečuje. Lahko se odločimo za individualne ure ali za delo v dvojicah, trojicah. Za osnovne šole poučujejo matematiko, fiziko, angleščino …, za srednje pa poleg naštetih še biologijo, ekonomijo, strokovne predmete strojništva in elektrotehnike ... Za maturante poleg omenjenih predmetov opravljajo vpoglede v maturitetne pole tudi za geografijo, zgodovino, psihologijo in sociologijo. »Individualne ure za OŠ in SŠ so po 13 evrov za šolsko uro (45 min.), za fakultete po 15 evrov. Cena za delo v dvojicah in trojicah je za OŠ in SŠ 8,50 evra, za fakultete pa po 10 evrov,« dodajajo. Za vse oblike ur nudijo pakete 12 za 13, kar pomeni, da v primeru vnaprejšnjega plačila 12 ur dobimo 13. uro brezplačno.

Cene ure inštrukcij:

HORIZONT: 13 EUR                   

INŠTRUKCIJE OLIMP: 11 EUR

PLANET ZNANJA: 8-13  EUR   

PROBI: 12 EUR                             

Pri Inštrukcijah Olimp navajajo, da je povpraševanje po inštrukcijah precejšnje in da v zadnjih letih počasi narašča. »V primerjavi z na primer letom 2000 se je po našem mnenju število učencev, ki obiskujejo inštrukcije, najmanj podvojilo,« opisujejo. Nudijo inštrukcije za vse predmete osnovne in srednje šole, poleg tega iz matematike, slovenščine in angleščine nudijo tudi maturitetne tečaje. V redni ponudbi stanejo individualne inštrukcije 11 evrov na šolsko uro (45 min.), skupinske inštrukcije 7 evrov (dvojice, trojice), na voljo pa nam je tudi paket (10 + 1 brezplačna) 11 ur za 110 evrov. Sicer pa imajo v tem času različne akcije, med drugim tudi akcijo za paket 7 ur (individualne inštrukcije) za 62,50 evra.

Tudi v Planetu znanja v zadnjih letih opažajo, da se vse več osnovnošolcev, dijakov in tudi študentov odloča za inštrukcije. A pravijo, da zdaj ne gre več za populacijo, ki ima negativne ocene ali ne more narediti izpita, ampak za take, ki želijo več, kot ponudi šola. Planet znanja pokriva skoraj vse predmete tako za osnovno kot tudi za srednjo šolo in nekatere predmete za različne smeri na fakultetah. Njihove cene individualnih inštrukcij se gibljejo med 8 in 13 evri za učno uro (45 min.) ne glede na predmete (nižja cena je za inštrukcije od notranjega izvajalca, višja pa od zunanjega). Če pa se odločite za inštrukcije v dvoje ali troje, je vse skupaj še malce ceneje.

V podjetju PROBI pravijo, da se v zadnjih letih število učencev, ki se odločijo za inštrukcije, ni bistveno spremenilo. Pri njih inštruirajo tako rekoč vse SŠ in OŠ predmete ter matematiko, angleščino in računovodske predmete za fakultete. Individualne ure (45 min.) za OŠ in SŠ so po 12 evrov ter za dvojice recimo 9 evrov. Individualne ure za fakulteto pa so po 15 evrov ter za dvojice recimo 13 evrov. Na voljo je tudi akcija – ob nakupu 15 ur 16. uro podarijo.

Profimedia