Zdravje

Ponudite svojim otrokom zdravo in srečno otroštvo!

M.J.
7. 2. 2014, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V današnji družbi prevečkrat pozabljamo na zdrave prehranske navade in rekreacijo naših otrok ter najstnikov. Po zadnjih raziskavah, ki so bile opravljene leta 2011, ima v Sloveniji kar 54 odstotkov otrok med starostjo 12 in 18 let težave s prekomerno telesno težo. To pa pomeni, da ima že vsak drugi otrok v tej starostni skupini težave z debelostjo – zaskrbljujoča številka.

Teorij o vzrokih debelosti je veliko, toda na splošno velja, da je vzrokov vedno več. Kot osnovnega pa bi lahko iskali neravnovesje med zaužito in porabljeno energijo. Ta pa je tesno povezan z nepravilno prehrano in nezadostno telesno dejavnostjo.

Večinoma je debelost povezana z nepravilno prehrano, ki je lahko nepravilna po sestavi ali po količini zaužite hrane. V vsakem primeru zaužijemo večje količine hrane, kot jo porabimo za presnovo v mirovanju in celotno telesno dejavnost. Dodatni ali nemalokrat glavni vzrok debelosti je odsotnost ali nezadostnost telesne dejavnosti.

Prav z namenom pomagati otrokom s prekomerno telesno težo so se v welness centru MOJ FIT, skupaj v sodelovanju z enim najbolj priznanih fitnes in športnih trenerjev pri nas, Primožem Raspotnikom in podjetjem Moj Müsli, odločili kot prvi v Sloveniji predstaviti dva koncepta raznovrstne rekreacije. Ta sta zasnovana posebej za otroke in najstnike, tako za punce kot tudi fante, stare od 11 do 17 let. 

Srečno in zdravo otroštvo otrok

Prvi program se imenuje Mladi Športnik in je namenjen vsem mladim perspektivnim športnikom iz različnih športnih panog (tenis, nogomet, košarka, atletika, hokej).  Ker se programi prilagajajo individualno vsakemu posebej in s pomočjo predhodnih meritev (tu se ugotovijo psihofizične sposobnost vsakega otroka posebej) je trening prilagojen prav vsaki športni panogi posebej. In kar je najpomembneje  - omogoča tudi doseganje še boljših športnih rezultatov. Prednost tega programa je tudi v tem, da pomaga hkrati izpopolniti tehniko ter razviti osnovno moč in vzdržljivost.

 Prednosti uporabe pri fitnes vadbi in različnih športih so:

  • izboljšan mišični tonus, razvoj osnovne moči, izboljšano ravnotežje in motorika
  • povečana vzdržljivost
  • 20 do 30 % večja aktiviranost mišičnih vlaken in s tem večji in boljši efekt treninga
  • povečana eksplozivnost in odrivna moč
  • izboljšana kondicija

Drugi program pa se imenuje FIT OTROK/ZDRAV OTROK. Ta program pa se od predhodnega  razlikuje v tem, da je namenjen vsem otrokom, ki bi se radi ukvarjali s kombinacijo različnih športov (osnove borilnih veščin, igre z žogo, spoznavanje osnovnih fitnes vaj za krepitev telesa). Izkaže se kot odlična izbira za vse otroke, ki imajo tudi težave s prekomerno telesno težo in odvečno maščobo. Med drugim je program zasnovan tako, da izboljšuje motoriko, samopodobo, držo in gibanje v prostoru.

osebni arhiv

Kdo pa skrbi za zdravje otrok in njihovo pravilno vadbo?

Nihče drug kot Primož Raspotnik, profesionalni osebni in športni trener, katerega 15-letne izkušnje s področja fitnesa in športa uvrščajo med vodilne strokovnjake s tega področja.  Med njegove kliente se uvrščajo uspešni slovenski poslovneži, znani estradniki in profesionalni športniki ter vsi drugi, ki si želijo vrhunskih rezultatov v čim krajšem času. Pred časom pa je tudi zasnoval in kot prvi slovenski javnosti predstavil športni program FIT OTROK/FIT NAJSTNIK.

Telesna vadba je in še vedno ostaja edino zagotovilo za zdrav način življenja. To pa vključuje tudi ohranjanje zdrave telesne teže, zdrav življenjski slog z zdravo prehrano in dolgoročno, redno telesno dejavnostjo. 

Več informacij najdete na www.mojfit.com