Zdravje

Se bodo najstniki zaradi tega zadušili kot v plinskih celicah?

N.J.
5. 2. 2014, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Rastline, ki jih lahko vidimo skorajda na vsakem vrtu ali parku, so na pogled zelo lepe in dekorativne. A nikoli ne bi pomislili, da so lahko tudi tako nevarne!

mrwallpaper.com

V Franciji so policisti sporočili, da se pojavljajo težave, ker neznani storilci sistematično režejo tamkajšnje hortenzije. Sprva so mislili, da  morajo storilce iskati med cvetličarji, a so spoznali, da gre za osebe, ki rastlino uživajo namesto marihuane. Da rastlina povzroča halucinacije, so menda prvi odkrili nemški najstniki, ki menda že nekaj časa komaj čakajo pomlad, da bodo rastline spet zacvetele. Že lani so namreč menda obrezovali in uživali tamkajšnje hortenzije. V nekaterih mestih so razmišljali celo, da bi te rastline na javnih površinah prepovedali, saj se je uporaba nevarno razširila.

Zadušitev kot v plinski celici?

Kot pišejo italijanski mediji, je uživanje hortenzije izjemno škodljivo za zdravje. Povzročajo halucinacije in povzročajo evforičnost. Strokovnjaki še pojasnjujejo, da so stranski učinki veliko hujši od učinkov marihuane – povzroča namreč poleg respiratornih težav še želodčne težave, pospeši bitje srca in mogoča je izguba zavesti. Nekatere substance, ki jih vsebuje rastlina, se ob uživanju pretvorijo v tako imenovan Zyklon B, ki so ga nacisti med svetovno vojno uporabljali v plinskih celicah, da so z njim zastrupili in zadušili ljudi.