Zdravje

Konec stradanja: Dieta za sladokusce

K. Š./M.J.
5. 2. 2014, 08.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Čas je, da na svoj račun pridejo tudi tisti, ki radi uživajo v dobri hrani in ne morejo dneva preživeti samo ob beljakovinah, oreščkih in skuti.

Thinkstock

Številni strokovnjaki za prehrano namreč pravijo, da težave ne predstavljajo hidrati, sladkor ali maščobe, temveč dejstvo, da količin, ki jih zaužijemo, čez dan ne pokurimo.

Težava torej ni toliko v hrani, ki jo zaužijete, kot v porcijah, ki si jih privoščite. Zato imamo za vas super novico. Še vedno boste lahko uživali v odličnih obrokih in razvajali svoje brbončice z biftekom, najljubšim buritom ali sladico, le da tokrat res ne pretiravajte s količinami. Opisani recepti so na voljo za dve osebi, zato jih lahko glede na svoje potrebe in pokurjene kalorije čez dan tudi prilagodite.


ZAJTRK
Jajčna omleta s sirom in lososom
Pravi kraljevski zajtrk – in popolnoma dovoljen. Če ste morda na strožji dieti, potem izpustite košček kruha, drugače pa si ga le privoščite, saj vsebuje le dodatnih 60 kalorij.
Sestavine:
3 jajca (vendar le en rumenjak)
100 gramov dimljenega lososa
1 topljeni sirček (z manj maščobe)
Razžvrkljajte jajca in jih vlijte v vročo ponev. Ko so na eni strani zapečena, omleto prepognite, pred tem pa na jajca položite koščke topljenega sirčka. Počakajte, da se zapeče, in postrezite z lososom na vrhu.
Na porcijo: približno 240 kalorij, 35 gramov beljakovin, 6 gramov ogljikovih hidratov, 146 gramov maščob

 

PRIGRIZKI/MALICE
Čokoladni šejk z arašidi
Zveni mamljivo, kajne? Saj tudi je, če boste obrok seveda pokurili. Drugače si ga, glede na kalorične vrednosti, raje privoščite kot nadomestek kosila ali za večje razvajanje.
Sestavine:
4 žlice pravega kakava brez sladkorja
½ skodelice manj mastne skute
2 žlici arašidovega masla
½ skodelice zdrobljenega ledu
1 deciliter mleka
Vse sestavine dajte v mešalnik in dobro zmešajte, da zmes postane kremasta in gladka. Če boste dodali manj ledu, boste imeli obrok, ki ga boste lahko jedli z žlico. Zadostuje za eno porcijo.
Na porcijo: približno 330 kalorij, 35 gramov beljakovin, 17 gramov ogljikovih hidratov, 15 gramov maščob

 
KOSILA/VEČERJE
Beljakovinski mehiški burito
Mehiška hrana je pogosto zelo začinjena, vendar jo imamo ravno zaradi tega tudi radi. Sploh pa je priporočljiva tudi zato, ker poper pospeši presnovo, zato si burito lahko malce začinite. Da bo obrok res okusen, posezite po bolj zdravi različici.
Sestavine:
100 gramov piščančjih prsi
120 gramov rdečega fižola
120 gramov fižola pinto
60 gramov čebule
1 velik paradižnik
225 gramov sesekljane špinače (v mešalniku ali ročno)
3–4 celi listi špinače ali pšenična tortilja z manj kalorijami
 
Narežite prsi na kocke in začinite z začimbami po okusu. Uporabite lahko poper, sol, čili … Naj bo le pikantno, da vam pospeši presnovo. Nato dodajte mesu preostale sestavine in kuhajte na zmernem ognju. Če lahko, nadev zavijte v špinačne liste, sicer pa ga do vrha zavijte v eno tortiljo.
Na porcijo: približno 310 kalorij (350 s tortiljo), 12 gramov maščob, 35 gramov (68 gramov) ogljikovih hidratov, 47 gramov beljakovin. Če boste obrok pripravljali za večerjo, raje pripravite burito s špinačo.