Zdravje

Epidemija: širijo se garje!

N.J.
8. 1. 2014, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na območju Slavonskega broda so v zadnjih nekaj tednih zasledili okoli 40 primerov okužb z garjami. Zdravniki svarijo pred epidemijo.

V celotni brodsko-posavski županiji je okuženih kar 1000 oseb, na območju Slavonskega broda pa so 40 okuženih našteli od septembra lani. Konec lanskega leta so tudi v splitski bolnišnici sprejeli starejšo žensko z garjami, nekaj primerov pa so lani jeseni zasledili še v Dugem Selu nedaleč od Zagreba. Več okuženih naj bi bilo tudi v Srbiji, medtem ko naj bi imela okužba v BiH že "značilnosti epidemije".

Bolezen se kaže kot izpuščaji ali rdeča srbečica na koži. Hrvaški zdravniki opozarjajo, da lahko ob okužbi brez zdravniške pomoči nastopijo zapleti. Številni ljudje namreč zaradi sramu ne obiščejo zdravnika, poleg tega mora zdravljenje zajeti vse člane gospodinjstva ne glede na to, ali že imajo garje ali ne. Poudarjajo tudi, da garje povzročajo pršice in da niso neposredno povezane s higienskimi navadami, temveč se lahko s človeka na človeka prenašajo na različne načine - tudi z obleko, spanjem v isti postelji, spolnimi odnosi in drugimi stiki.