Zdravje

Ali konopljino olje zdravi raka?

Sonja Grizila
2. 12. 2013, 12.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

O koristnosti konoplje smo že veliko pisali, pred časom je tudi oblast popustila in zdaj lahko pridelovalci sadijo industrijsko konopljo. Ki ne vsebuje opojnih snovi tako kot indijska konoplja. Lahko jo uporabljamo na veliko načinov, tudi v prehrani, za zdravje pa je še posebej koristno konopljino olje, saj vsebuje idealno razmerje maščobnih kislin. Olje, ki se dobi v prodaji, torej ni tisto, o katerem se skrivaj govori, da zdravi raka, je pa tudi zdravilno.

Če hodite po trgovinah in sejmih z odprtimi očmi, ste gotovo opazili poleg konopljinega olja tudi kruh, piškote, čaj, oluščena konopljina semena, kreme za obraz in telo ter še marsikaj. Konoplja seveda ni nekaj novega, že naši davni predniki so se z njo prehranjevali, z njo so si postavljali in opremljali bivališča,  tkali so jo za oblačila … Celo prve znamenite ameriške kavbojke z zakovicami so bile iz konoplje. Pravijo, da so bile neuničljive.  Iz te nenavadno hitro rastoče in prelepe rastline so izdelovali tudi papir, bil je veliko cenejši in boljši od lesnega papirja. Potem je, saj veste, prevladala sintetika in konopljo so uporabljali le še za vrvi ter vrečevino. Zato pa je naraščala strast po oni drugi, indijski  konoplji in ta je  nazadnje končala v krempljih mafije ter zaslužkarskih (in zelo nevarnih) kartelov.

Zdravi raka?  Najprej je treba nekaj pojasniti: indijsko konopljo so v zelo majhnih odmerkih  že v pradavnini uporabljali tudi za zdravljenje najtežjih bolezni. Pred časom so nekateri zanesenjaki to znanje privlekli na plano in skušali zdravstvo ter farmacijo prepričati, da bi jo, primerno pripravljeno in v preverjenih odmerkih, lahko dajali bolnikom. Predvsem farmacija je rekla odločen ne, saj bi, če bi stvar zares učinkovala, izgubila ogromne zaslužke. Po drugi strani bi potrebovali seveda veliko (dragega) preverjanja, ali zadeva res učinkuje in ali ne škodi. Lahko je namreč koristna za eno bolezen, pri tem pa poslabša splošno stanje. Seveda ni odveč strah pred odvisnostjo, ki je pri kajenju marihuane manjši, koncentrirano  zdravilo  iz smole pa je seveda vse prej kot nedolžno. Gre za podobne dileme kot pri morfiju, ki je eno od najmočnejših protibolečinskih sredstev, zaradi nevarnosti, da človek postane odvisen, pa ga uporabljajo le v skrajnem primeru.

Zanesenjaki so zaman dokazovali, da tako majhni odmerki, v velikosti riževega zrna, res ne morejo izzvati odvisnosti (raztopina se pri kožnem raku in razjedah uporablja tudi zunanje). Zato so kar sami začeli gojiti indijsko konopljo in cmariti iz nje zdravilne zvarke, mnogi so zaradi tega končali pred sodiščem. Poročila o čudežnih ozdravitvah pa so. 

Naj bo torej jasno, da industrijska konoplja in olje, ki ga dobimo pri nas, nista iz vrste opojnih snovi in ne obljubljata čudežnih ozdravitev, o katerih  je mogoče tu in tam zaslediti na spletu in po medijih. Sta pa vsekakor zdravilna. 


Več preberite v tiskani Jani (št. 48, izid: 26.11.2013).