Zdravje

Izredno nevarni jogurti na prodajnih policah

S.A.
29. 11. 2013, 20.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Privoščimo si jih za zajtrk, malico ali večerjo. Ponudba industrijskih sadnih jogurtov je na trgovskih policah zares raznovrstna in ljudje pogosto posegamo po njih. A po mnenju prehranske terapevtke Alje Dimic vsebujejo preveč dodanega sladkorja in aditivov za izboljšanje okusa.

Arhiv Svet24.si

 »Sadni jogurt je izdelek, ki mu dodajo sladkor in sadje ali sadne izdelke,« industrijski sadni jogurt v 'teoriji' opiše Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic, in dodaja, da se lahko pri izdelavi sadnega jogurta kot stabilizatorji uporabijo sredstva za vezanje in zgoščevanje: želatina, pektinske snovi, guma ksantan ali guar, škrobni preparati, agaragar, karagen, soli alginske kisline, guma tragant ali karuba (zmlete rožičeve pečke), gumiarabikum ter derivati visokomolekularnih naravnih snovi (metilceluloza, metiletilceluloza, karboksimetilceluloza) ali njihove mešanice v skupni količini do 0,5 %, glede na neto maso končnega izdelka. Po njenem mnenju se lahko pri izdelavi sadnega jogurta zaradi močnejše arome doda naravna sadna aroma ter naravno barvilo, da doseže ustrezen naravni odtenek.

Od 'teorije' pa k dejanskim sestavinam v industrijskih sadnih jogurtih ... Dimičeva pravi, da je najbolj problematično to, da industrijski sadni jogurti vsebujejo preveč dodanega sladkorja in aditivov. Med 'problematične' sestavine po njeni oceni spadata predvsem dve umetni sladili (E950 – acesulfam kalij in E951 – aspartam) ter fruktoza ali koruzni sirup. E950 in E951 Dimičeva opisuje kot umetni sladili, ki sta dokazano rakotvorni, povzročata alergije in vnetja ter prebavne težave, glavobole in nihanje sladkorja, kar po njenih besedah vodi v debelost. Fruktozo ali koruzni sirup pa opisuje kot obdelani tekoči sladkor, ki ga nekateri povezujejo z boleznimi, kot so diabetes, debelost, motnje razpoloženja …

Poglejmo, kako je s sadjem oziroma z deležem sadja v industrijskih jogurtih. »Sadni delež v industrijskih jogurtih je majhen, prav tako je preveč dodanih ojačevalcev okusa. To sadje ni ekološko oz. že samo po sebi vsebuje pesticide in druge kemikalije, s katerimi je obdelano,« pravi Dimičeva in dodaja, da industrijski sadni jogurti ne spadajo med nizkokalorična živila. »Kupljene sadne jogurte bi morali obravnavati kot sladico in ne kot zdrav obrok,« meni.

Tudi o vitaminih in mineralih v kupljenih sadnih jogurtih ima Dimičeva slabo mnenje: »Na žalost se izdelkom dodajajo anorganski vitamini in minerali, ki jih naše telo ne more absorbirati oz. lahko še obremenijo naše ledvice in jetra. Če bi bili dodani organski vitamini in minerali, npr. koralni kalcij in ne kalcijev karbonat, bi bilo veliko bolje.«

Ob vsem naštetem Dimičeva ne priporoča nakupa sadnih jogurtov, ampak svetuje, naj si jih raje pripravimo sami. »Kupite naravni, probiotični jogurt in vanj vmešajte narezano sadje. To je zdrava različica sadnega jogurta,« meni in dodaja, da lahko kupimo tudi na primer naravni probiotični jogurt, ki mu primešamo jabolčno čežano – brez sladkorja, z malo cimeta in prave vanilje. »Če pa že kupimo sadnega, vedno glejmo na ekološko poreklo, da je brez dodanih aditivov in dodanega sladkorja. Kadar piše 'brez dodanega sladkorja', pazimo, da ne kupimo izdelka z dodanim aspartamom,« zaključuje.