Zdravje

Veste kje vse lahko prežijo nevarnosti cepiv?

M.J.
16. 9. 2013, 19.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V javnosti se debata o cepivih, zdravilih in in vitro medicinskih pripomočkih najpogosteje začne in konča z vprašanjem o njihovi varnosti in vplivu na zdravje. Ukvarjamo se predvsem s tem, kako so bila cepiva testirana, kakšni so njihovi stranski učinki ali pa kakšen imajo vpliv na imunski sistem.

Cepivo je torej lahko učinkovito le in zgolj takrat, kadar hladna veriga deluje po načelih dobre distribucijske prakse (DDP). Tega se zavedajo tudi na regionalni ravni, zato je Svet Evropske unije marca 2013 sprejel Smernice o dobri distribucijski praksi za zdravila za uporabo v humani medicini (2013/C 68/01).

Redko pa je zaslediti problematiziranje pomembnega aspekta - pomena hranjenja in transportacije cepiv. Če cepivo ni hranjeno in transportirano pod točno določenim, posebnim temperaturnim režimom, se njegova učinkovitost lahko zmanjša ali pa pride do prekomernih reakcij nanj.

 

Hladna veriga za učinkovit logistični sistem in varnost cepiv

Poseben nadzor pod določenimi pogoji se imenuje hladna veriga in je vzpostavljena za zagotavljanje učinkovitega logističnega sistema. Eden od členov hladne verige je tudi transport cepiv, zdravil in in vitro medicinskih pripomočkov, ki je ključen za varen prevoz pod posebnim temperaturnim režimom. Ko nam je povedal Peter Gregorc, ustanovitelj in solastnik podjetja City Express, je pomembno, da smo v sistemu hladne verige pozorni na dva temperaturna pogoja: temperatura med 15 in 25° Celzija in temperatura med 2 in 8° Celzija. Če je cepivo hranjeno na previsoki temperaturi, se zmanjša njegova moč, če pa je temperatura nižja od predvidene, pa lahko pride do zamrznitve cepiva. Slednja lahko zmanjša učinkovitost cepiva, otrok, ki velja za cepljenega, pa v resnici ni dobil učinkovitega cepiva. Podhlajeno cepivo lahko povzroči prekomerne reakcije nanj, ob zamrznitvi pa lahko pride tudi do razpok v embalaži, ki okužijo cepivo. Včasih niti ni moč opaziti, da je bilo cepivo zamrznjeno in se ga smatra kot kakovostno in neoporečno. Ko je cepivo enkrat uničeno, se ga ne da več povrniti v normalno stanje delovanja in je neuporabno. Zaradi varčevanja se lahko zgodi tudi to, da prevozniki nastavijo temperaturo tik pred prevzemom cepiv, kar povzroči neustrezno hlajen prostor.

 

Načela dobre distribucijske prakse za učinkovito delovanje hladne verige

Cepivo je torej lahko učinkovito le in zgolj takrat, kadar hladna veriga deluje po načelih dobre distribucijske prakse (DDP). Tega se zavedajo tudi na regionalni ravni, zato je Svet Evropske unije marca 2013 sprejel Smernice o dobri distribucijski praksi za zdravila za uporabo v humani medicini (2013/C 68/01). V Sloveniji stopi zakon veljavo 18. septembra, regulator pa je Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ki bo skrbela za nadzor in inšpekcijo vseh podjetij, ki so registrirani za prodajo zdravil/cepiv/in vitro medicinskih pripomočkov. Slednji pa morajo izbrati za prevoznika kompetentno podjetje, ki bo nalogo sposobno opraviti pod točno določenimi pogoji DDP. Komu gre torej zaupati s prevozom tako delikatnega produkta?

 

Ključna je izbira kompetentnega in odgovornega partnerja

Sistem javnih naročil na področju prevoza zdravil v praksi deluje pod pogojem nižje cene, ostali parametri pa so le še stvar podpisanih izjav o potrebnih zagotovilih (ki jih le redko kdo preverja). V Sloveniji se kot prvi specializirani ponudnik hlajenega transporta zdravil med zaupanja vredna podjetja uvršča kompetentno logistično podjetje City Express. Kakovost, zanesljivost in urejenost svojih poslovnih procesov dela dokazujejo z ustreznimi certifikati, pozitivno izkušnjo sodelovanja z logistikom pa izpostavljajo tudi v največjem biotehnološkem podjetju na svetu Roche. Da podjetje City Express izpolnjuje predpisane zahteve za prevoz uradnih vzorcev v skladu z akreditacijskimi listinami so povedali tudi v Upravi republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Podjetje pa je bilo prepoznano tudi s strani logistične skupine Trans-o-flex, vodilne evropske družbe za prevoze s posebnim temperaturnim režimom: »Za prevoze pod strogimi temperaturnimi pogoji z veseljem priporočimo našega slovenskega partnerja, podjetje City Express. Naše podjetje je v vlogi vodilnega za prevoze pod posebnim temperaturnim režimom, zato točno vemo, kakšne so zahteve za kvalitetno opravljeno delo.«