Zdravje

Moški z manjšimi testisi so boljši očetje?

STA / S.R.
10. 9. 2013, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški strokovnjaki z Univerze Emory v Atlanti so odkrili povezavo med velikostjo testisov in aktivnostjo moškega pri vzgoji otrok ter odzivov na njihove otroke. Moški z manjšimi testisi so bolj aktivni pri menjanju plenic, hranjenju in skrbi za higieno svojih potomcev.

Thinkstock
Moški z manjšimi testisi naj bi bili boljši očetje.

Promiskuitetnost in velikost testisov sta pri živalih močno povezani, saj se samci z največjimi testisi pogosteje parijo z različnimi partnericami. Znanstveniki so to teorijo preučevali tako, da so primerjali količino energije, ki jo nekateri samci vložijo v parjenje v primerjavi z energijo, ki jo drugi vložijo v vzgojo otrok.

V raziskavi, ki jo je objavil časopis Proceedings of the National Academy of Science, so raziskovali razmerje med velikostjo testisov in očetovstvom pri 70 moških, ki so imeli otroke, stare eno ali dve leti. Sodeč po reakcijah v njihovih možganih med gledanjem fotografij svojih otrok, se moškim z manjšimi testisi sproža več pozitivnih občutkov ob pogledu na potomca.

V pogovoru z moškimi in njihovimi soprogami se je pokazalo, da so tisti z majhnimi testisi aktivnejši v starševskih vlogah. "Nekateri moški so torej bolj nagnjeni k negovanju kot drugi, vendar to za moške ne bi smel biti izgovor. Tisti z velikimi testisi se morajo pač bolj potruditi," je povedal James Rilling, eden od avtorjev študije, poroča britanska medijska mreža BBC.

Glede povezave je še mnogo odprtih vprašanj, znanstveniki pa za zdaj sklepajo, da velikost testisov, najverjetneje zaradi hormona testosterona, vpliva na obnašanje. "Vemo na primer, da se raven testosterona zniža, ko moški postane oče," je še dodal Rilling.