Zdravje

Pametni psi v vlogi zdravnika

Arhiv
15. 9. 2013, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekateri psi so tako inteligentni oziroma tako dobro izšolani, da lahko lastnika opozorijo na poslabšanje njegovega zdravja, tako da se lahko izogne hujšim posledicam.

Človekovi najboljši prijatelji.

Pse za nekatere navedene bolezni šolajo tudi pri nas:

–    Pse lahko izšolajo, da začutijo, kdaj krvni sladkor lastnika, diabetičnega bolnika, naglo pade. Takrat začnejo glasno lajati ali celo oblizovati lastnika, da se prebudi, čeprav sredi noči, in nekaj malega poje ter tako prepreči hipoglikemični šok.

–    Psi so lahko izšolani, da pomagajo lastniku z epilepsijo. Med napadom epilepsije začnejo močno lajati, da pritegnejo druge. Uležejo se k lastniku in skušajo preprečiti poškodbe zaradi trzanja oziroma krčev. Nekateri psi so celo izšolani, da po telefonu prikličejo nujno medicinsko pomoč, nekateri pa celo zaznajo približevanje napada in opozorijo lastnika.

–    Nemalo psov je šolanih za stalno in pomirjajočo spremstvo bolnika, največkrat otroka z avtizmom. Številni psi pospremijo otroka do šole in na različne načine zmanjšujejo breme njihove družbene izolacije. Običajno ravno s pomočjo psov otroci lažje navežejo stik z okolico. 

–    Posebna vrsta golega mehiškega psa pa pomaga ljudem s fibromialgijo in drugimi kroničnimi boleznimi, ki povzročajo bolečino v sklepih in vezeh. Kuža pomaga preprosto tako, da se s toplim in golim telesom nasloni na razbolelo mesto lastnika.