Skromno

Jejte tako kot astronavti in vitka linija je zagotovljena

T.D.
10. 6. 2024, 06.15
Deli članek:

Hrana astronavtov v vesolju je precej skromna in sestavljena večinoma iz beljakovin, nekaj malega je vlaknin in ogljikovih hidratov.

Dreamstime
Astronavtsko dieto so sestavile žene astronavtov iz priporočil, ki so jih ti dobili, ko so bili na Zemlji.

Ker telo porabi veliko več energije za prebavo beljakovin kot za prebavo ogljikovih hidratov, je večji prispevek k aktivnemu izgorevanju telesne maščobe in hujšanju. So pa astronavtsko dieto sestavile žene iz priporočil, ki so jih ti dobili, ko so bili na Zemlji.

Dreamstime
Pri dieti je zelo pomembno, da ostanete hidrirani, zato spijte vsaj 2 litra vode ali čaja na dan.

Začeli so tako …

Iz jedilnika črtajte naslednje jedi: sadne sokove in sodo, alkohol (predvsem ker vsebuje sladkor!), sol in sladkor, škrobno zelenjavo (krompir, korenje, pesa), kruh in žita (nič več pic), prekajene mesne izdelke. Namesto prepovedanih živil jejte več naslednjih izdelkov: gobe, jajca, ribe in piščančje meso, paradižnik in kumare, solata in zelje, brokoli, cvetača in fižol, buče, sir in tofu, vegansko mleko (mandljevo, riževo, sojino).

Dreamstime
Jejte veliko piščančjega mesa, paradižnika in kumar.

Dnevni meni naj bo sestavljen iz štirih obrokov

Zajtrk: dve kuhani ali praženi jajci + skodelica kave brez mleka in sladkorja. Kosilo: pol piščanca srednje velikosti s pol litra piščančje juhe + solata s paradižnikom in gobami + kozarec sojinega mleka ali črne kave. Popoldanska malica: skodelica pomarančnega soka ali zelenega čaja. Večerja: kozarec mandljevega mleka + 150 gramov rib ali tofuja. Namesto tofuja lahko kombinirate s skuto, piščanca lahko nadomestite z ribami, kavo z zelenim čajem, pomaranče pa z jabolki ali suhimi slivami.

Dreamstime
Da bodo kilogrami zares kopneli, ne pozabite na vsaj 30 minut fizične aktivnosti na dan.

Pomembni napotki

Ob tem načinu prehranjevanja morate biti zlasti pozorni na vitamine in minerale (pomanjkanje se vam bo najprej videlo na nohtih!). Prav tako ne pozabite na vsaj 30 minut fizične aktivnosti na dan, popiti pa morate vsaj dva litra vode. Zelo pomembno je namreč, da ostanete hidrirani cel dan. Strogo prepovedano je jesti ocvrto, začinjeno in mastno hrano. Ne jejte sladkih stvari (tudi tistih, ki so narejena z umetnimi sladili!), ne pijte gaziranih pijač (da, tudi mineralna voda je v tej skupini), in seveda ne alkohola. Po jedi nikar ne pojdite spat ali ležat pred televizor (to velja za vse obroke!), poskrbite pa za zadostno količino spanja (pretiravati vam tudi ni treba).