Dišeči poganjki

Čas je, da se odpravimo v gozd nabirat smrekove vršičke

Mare Koren
8. 6. 2024, 18.35
Deli članek:

Čas za nabiranje smrekovih vršičkov se skoraj izteka, a če se boste potrudili in povzpeli nekoliko višje, lahko naberete še nekaj teh zdravilnih, dišečih poganjkov.

Profimedia
Smrekove vršičke so že od nekdaj uporabljali za lajšanje kašlja.

Smrekovi vršički so ob prehladnih obolenjih nepogrešljivi, saj uspešno lajšajo simptome prehlada in krepijo imunski sistem. Vendar delamo ostalim vršičkom iglavcev skoraj krivico, saj so izjemno koristi in uporabni tudi borovi, ki jih lahko hranimo v domači lekarni. Omeniti velja, da so odličen vir vitamina C, vsebujejo pa tudi karotenoide in druge antioksidante ter minerale, med katerimi so kalij, magnezij, pa tudi zajetna količina klorofila. Ta pomaga pri hitrejšem celjenju kože in prenosu kisika do celic. Običajno smrekove vršičke uporabljamo za pripravo sirupa, a so nepogrešljivi tudi za čajne mešanice, torej posušeni. Prav tako jih številni uporabljajo za pripravo likerjev (smrekovec) in v kulinariki.

Dreamstime
Sirup je nepogrešljiv in ga uporabljajo že stoletja.

Niste še prepozni

Sezona vršičkov se začenja sredi pomladi, torej od aprila dalje, in se praviloma konča junija. Ker je letošnja pomlad nekoliko zamujala, z nabiranjem v teh dneh ne boste prepozni. Pri nabiranju izbirajte vršičke, dolge približno dva centimetra, in pazite, da ne bodo prekratki, saj ne vsebujejo vseh pomembnih snovi. Prav tako naj ne bodo predolgi, saj so večinoma že smolnati. Pozorni bodite, da ne poškodujete drevesa. Trgajte jih s spodnjih vej in se izogibajte zelo mladim drevesom, saj lahko pretirano nabiranje upočasni njihovo rast. Svetujemo vam, da nabirate le svetlo zelene vršičke, ki so mehki in jih je mogoče enostavno odtrgati. Zavedajte se, da ne zdržijo dolgo, zato vam priporočamo, da jih uporabite čim prej. Če to ni mogoče, jih lahko zamrznete ali posušite. Obstajajo tudi omejitve. Dovoljeno je nabrati največ dva kilograma vršičkov. Če živite v hiši oziroma imate na vrtu smreko, jo boste tako na naraven način »oblikovali« in poskrbeli, da se ne bi preveč razrasla v višino. Sicer vršičke nabirajte globoko v gozdu, in če je le mogoče, ne ob cesti.

Dreamstime
Vršičke nabirajte pozno dopoldne ali popoldne, ko z njih že pade rosa.

Sirup pripravljajo že stoletja

Že stari zdravilci so vedeli, da so smrekovi vršički sestavina, ki ne sme manjkati v domači lekarni. Od nekdaj velja za eno najboljših naravnih zdravil, ki uspešno zdravi prehlad in kašelj. Prav tako krepijo imunski sistem in poživljajo telo. Vonj imajo po smoli ali balzamu. Če jih poskusimo presne, so precej grenki. Za zunanjo uporabo se pretežno uporabljajo v aromaterapiji, ki sprošča in pomirja. Prav tako si vršičke lahko nasujete v osvežilne kopeli. Dovolj bo, če boste nekaj vršičkov dodali kopeli in vse skupaj obogatili z eteričnim oljem smreke ali bora. Takšna kopel bo hitro odprla dihalne poti, pospešila krvni obtok, celjenje ran ter na preprost način očistila organizem. Kljub vsemu velja nekaj previdnosti. Kopeli ne priporočamo ljudem z občutljivo kožo, povišano telesno temperaturo ali astmo, pa tudi ljudem s srčnimi obolenji ali oslovskim kašljem.

Sirup po receptu naših babic

Za pripravo sirupa potrebujemo mlade smrekove vršičke in sladkor. Vršičke po plasteh (vršički, sladkor) nadevamo do vrha v steklen kozarec. Nato ga za dva meseca postavimo na sonce, da se sladkor povsem stopi. Vmes kozarce večkrat dobro pretresemo, da preprečimo kristalizacijo sladkorja. Nato sirup precedimo in prelijemo v čiste kozarce ali steklenice, ki jih postavimo v hladen in temen prostor. Sirup lahko uporabimo tudi kot sok, če ga mešamo z vodo ali za osladitev čaja. Namesto sladkorja lahko uporabite med. V tem primeru kozarcev ne postavljajte na neposredno sončno svetlobo, saj bi se med v vročih dneh »skuhal«, s čimer bi uničili številne koristne učinkovine, ki jih najdemo v njem.