Velikonočno ustvarjanje

Za še bolj pisane praznike lahko dekoracijo izdelate tudi sami

Maja Kopriva
28. 3. 2024, 13.04
Posodobljeno: 28. 3. 2024, 13.16
Deli članek:

Pisani pirhi, čokoladna jajčka, oblečena v svetleč papir, zajčki, piščančki in kokoške naznanjajo velikonočno praznovanje in prihod pomladi.

x
S črnim pisalom kokoškam narišemo oči

Prazniki so ob majhnih otrocih lahko še posebno zabavni, zlasti če njihovi domišljiji pustimo prosto pot. Z ustvarjalnostjo in časom, ki ga namenimo okrasitvi doma in mize, pa gostom pokažemo, da nam trenutki z njimi veliko pomenijo. Krožniki, prtički, sveče, okraski in cvetlični aranžmaji namreč poskrbijo, da so velikonočni prazniki še posebno lepo doživetje. Tu smo zbrali nekaj idej za ustvarjanje, pri katerem lahko pomagajo tudi otroci.

ZAJČKI NA OKNU

dreamstime
Girlanda je dekorativna vrvica, s katero ob praznikih okrasimo dom.

Girlanda je dekorativna vrvica, s katero ob praznikih okrasimo dom. Največ girland uporabimo konec leta, ko jih ovijemo tudi okoli prazničnega drevesca. V pozdrav veliki noči pa lahko izdelamo preprosto girlando iz papirja z nanizanimi zajčki. Obesimo jo na okno ali vrata ter tako povabimo v dom najlepši letni čas. Za izdelavo girlande potrebujemo trši barvni papir za model, barvni papir v pastelnih tonih, škarje, lepilo in trak. Iz tršega papirja izrežemo šablono v obliki zajca in potem iz barvnega papirja izrežemo več papirnatih zajcev. Preluknjamo jim obe ušesi in skozi luknjici napeljemo vrvico. Obesimo na okno.

ZAJČKI NA MIZI

Pirhe lahko skrijemo pod kapico iz filca, ki jo naredimo sami. Iz filca izrežemo dva enaka lika zajca z velikimi ušesi, ju prišijemo skupaj in pri tem pazimo, da je odprtina spodaj ravno pravšnja za jajce. Oči in usta lahko narišemo ali izrežemo.

STIROPORNA JAJČKA

dreamstime
Stiroporna jajčka nabodemo na paličice ter jih s poljubnimi barvami na tanko pobarvamo s čopičem

Potrebujemo: jajčka iz stiropora, tanke lesene paličice, tempere, čopič, vrvice, plastične zanke (na katere obesimo vrvico) ter pomladne veje, na primer forzicije, mačic, cvetoče sadne ali oljčne vejice ... Stiroporna jajčka nabodemo na paličice ter jih s poljubnimi barvami na tanko pobarvamo s čopičem. Pobarvana jajčka na paličicah odložimo v kozarec in pustimo, da se posušijo. V posušena pobarvana jajčka zataknemo plastične zanke. Skozi zanke povežemo vrvico in jajčka obesimo na pomladne veje.

MINI KOKOŠKE

Potrebujemo: prazno kartonsko embalažo za jajca, škarje, rdeč papir za kokoškino krono, rumen papir za kokoškin kljun, črno pisalo in pirhe. Iz prazne kartonske embalaže za jajca izrežemo posamezne predalčke, da dobimo košarice. S škarjami ali ostrim predmetom na vrhu košarice prečno zarežemo, da lahko vstavimo izrezano kokoškino krono. Prav tako s škarjami ali ostrim predmetom zarežemo še malo nižje, da lahko vstavimo izrezan kokoškin kljun. S črnim pisalom narišemo oči. V košarico položimo pirh.

GNEZDA ZA JAJČKA

Jogurtov lonček z vrha narežemo na ozke trakove, vendar le tako dolge, da do dna ostane približno tri centimetre nerazrezanega lončka. Primemo trakec, ga obrnemo proti sebi (nazaj) in zataknemo v zarezo prejšnjega traku, ki še stoji pokonci. Tako naredimo z vsemi trakovi, en trak za drugim, da pridemo okrog in okrog. Ker ima trakec na vrhu rob, se z lahkoto obdrži v zarezi. V košarico položimo prtiček ali vato, nato pa vanjo položimo še jajce.

Kam je nagajivi zajček skril pisanice?

Velikonočni prazniki so še posebej zanimivi za otroke, saj jih obišče velikonočni zajček, ki pripravlja presenečenja v obliki pisanih pirhov. Ponekod po svetu in tudi pri nas je zelo priljubljena velikonočna igra lov na jajčka. Pirhe skrijejo po travniku med trobentice ter med drevesa in okrasno grmovje, nato jih otroci iščejo in nabirajo v svoje košarice, zmaga pa tisti, ki jih zbere največ. Če imate doma vsaj manjši vrt, lahko malim nadobudnežem tako popestrite praznike tudi vi. Sicer pa se znajdite nekoliko drugače. V koritu ali večji posodi »posteljite« z umetno travo ali rafijo, vanjo pa skrijte pirhe in druge dobrote. Otroci naj najprej poiščejo posodo presenečenja, nato pa ugibajo, kaj vse se skriva v travi.