Najverjetneje ustreljena

Preiskujejo vzrok smrti titanske zelene anakonde

U.C.
28. 3. 2024, 12.50
Posodobljeno: 28. 3. 2024, 12.51
Deli članek:

Februarja letos je biolog Freek Vonk doživel pobližje srečanje z gromozansko kraljico Amazonije, kačo težko vsaj 200 kilogramov. Sedaj pa so našli posmrtne ostanke te orjaške anakonde, ki so jo prepoznali po njenem značilnem vzorcu. Sumijo, da ni umrla naravne smrti.

Freek Vonk
Mrtva anakonda.

"V svojem življenju sem videl in posnel veliko različnih anakond, vključno z ogromnimi, a ta primerek je bil absolutni titan," je povedal biolog Freek Vonk. "Snemali smo ogromno zeleno anakondo, ki se je sončila na bregu reke, ko se je nenadoma, a nežno, odločila zdrsniti v vodo. S seboj sem imel masko in majhno jeklenko s kisikom, zato sem se takoj odločil, da ji sledim. Kar se je zgodilo potem, je bilo skoraj neverjetno. Lahko sem se ji tako približal, da sem moral le iztegniti roko in lahko sem se dotaknil njene glave."

Po odkritju so "severno zeleno anakondo" uvrstili v ločen rod, saj je po velikosti presegla vse doslej znane živali te vrste. »Bila je štirikrat večja od mene in njena glava je bila velika kot moja. Tehtati je morala več kot 200 kilogramov,« je bil vidno navdušen raziskovalec. Kot je še pojasnil, kača zaradi njegove prisotnosti sploh ni bila vznemirjena, ni se čutila nič ogroženo zaradi prisotnosti ljudi ob njej. Človek pa bi se zlahka počutil ogroženega ob njej.

Po pričevanju Vonka, kača ni več živa. "Z neizmerno bolečino v srcu vas želim obvestiti, da so mogočno veliko zeleno anakondo, s katero sem plaval, ta konec tedna našli mrtvo v reki," je ob dveh fotografijah mrtve živali na Instagramu zapisal Vonk. Po njegovih informacijah je bila samica z imenom Ana Julia najdena v regiji Bonito v Braziliji. "Preiskava vzroka smrti še poteka, preučujejo se vse možnosti," a Vonk sumi, da je bila ustreljena.

Anakonde pogosto končajo pod streli

Smrt kače, ki jo je prepoznal po njenem značilnem vzorcu, je prek Instagrama komentiral tudi dokumentarist Cristian Dimitrius. Lovil jo je v fotografski objektiv. Enkrat se jim jo je celo posrečilo izmeriti in je z impresivnimi 6,45 metri največja anakonda, ki je bila kdaj koli izmerjena na svetu. Želel je, da bi kača umrla naravne smrti, vendar je poudaril, da anakonde redno ubijajo in takšna usoda je najverjetneje doletela tudi Ano Julio.