Špizza - Naj picerija Slovenije 2024

Valerie – briljant, ki z Lavrice diši do Ljubljane

Zoran Triglav
13. 3. 2024, 11.03
Posodobljeno: 13. 3. 2024, 12.26
Deli članek:

Oglasili smo se v piceriji na obrobju Ljubljane, ki jo je eden od članov naše žirije na seznamu najboljših označil z velikim rdečim klicajem. Reklo bi se, da smo imeli urgentno napotnico za obisk.

Zoran Triglav
Izjemno okusna bresaola s svežo špinačo

O komaj leto dni mladi piceriji, ki obratuje za dober lučaj od ljubljanske obvoznice, smo slišali že precej pohval iz ust poznavalcev dobre pice. In ko smo se pri njih oglasili, nam je takoj postalo jasno, da se ne šalijo. Tam smo namreč zasačili Jerneja Berlota, legendarnega mojstra pice, ki je po različnih uglednih tekmovanjih pobral že skoraj vsa odličja. Prav on je zaslužen za uspešno zgodbo prave novodobne napolitanske pice v lokalu na obrobju Ljubljane. Če smo iskreni, gre za najbrž najboljšo napolitansko pico v Ljubljani in širše. Tako rekoč deset minut od središča mesta – in če temu dodamo še prostorno parkirišče, ni razloga za omahovanje.

Zoran Triglav
Gregor Barbič je tudi sam izkušen v pripravi pice.

Picerijo Valerie, ki je hkrati še kavarna in slaščičarna, je ustanovila domačinka z Lavrice, Valerija Ozmec, ko je ugotovila, da na Lavrici manjka družini in mamicam prijazen lokal z igrali za otroke. »Tako je nastal lokal s kavarno v spodnji etaži in večnamensko dvorano oziroma igralnico v zgornji. Že leta 2016 smo vgradili peč za pice, ki pa smo jo zares pognali šele marca 2023. Srečno naključje je hotelo, da smo se ravno pravi čas spoznali z Jernejem Berlotom,« pripoveduje Valerija Ozmec. Berlot je navdušeno pristopil ter Valeriji in njenemu partnerju Gregorju Barbiču predstavil svoje videnje njune bodoče picerije. S poskušanjem so razvili recepturo in začeli uspešno zgodbo novodobne napolitanske pice. Berlot je ostal del zgodbe in še zdaj skrbi, da so pice pri Valerie takšne, kot so si jih zamislili. To med drugim pomeni, da vseh potrebnih veščin nauči vsakega potencialnega novega picopeka ter nad njimi tudi bdi.

Zoran Triglav
Sveža sezonska bela pica s šparglji in panceto ter sočno burato

Pri Valerie pečejo pice iz 24 ur predfermentiranega testa, iz 100-odstotne bige, ki potem v hlebčku fermentira še nadaljnjih 24 ur. To poskrbi za lahkotnost in čudovit visoki rob. Hidracija je odvisna od letnega časa in znaša od 70 do 73 odstotkov. Vse sestavine izvirajo iz Italije in imajo zaščiteno geografsko poreklo, nosijo certifikat DOP, kar je jamstvo za najvišjo kakovost in najboljši okus pice. Naša številna odprava si je privoščila pet različnih krasotic, od kraljice margerite do bogate bresaole, vmes pa še sezonsko s šparglji, malce bolj morsko z inčuni in ravno prav pikantno diavolo. Popolna tišina pri mizi, razen pridušenega mlaskanja, je bila dovolj zgovorna. Tudi druščino najbolj razvajenih picoljubov je namreč skoraj dobesedno sezulo od navdušenja. Ostanimo pri tem. Prepričajte se sami!    

Zoran Triglav
Zgledno pečena kraljica margerita

Pri Valerie imajo poleg zares odlične (in tu velja pritisniti debel rdeč klicaj) napolitanske pice tudi lep nabor napitkov. Izpostaviti velja široko paleto piva, kar osem vrst je na voljo točenega: šest italijanskih Poretti in dve domači iz lokalne pivovarne Rooster, poleg tega še nekaj ustekleničenih. Ob tem je na voljo še obilica vinskih buteljk priznanih slovenskih in italijanskih vinarjev. Vključno s štirimi vrstami penine. Posebno pohvalni so nasveti na jedilnem listu, ob vsaki pici je namreč navedeno, kaj priporočajo za pivsko in kaj za vinsko spremljavo!

Zoran Triglav
Na voljo so številne vrste piva.

Kaj takšnega v piceriji srečamo zelo redko. Gregor Barbič pojasni: »V meniju imamo napisano, kaj je priporočljivo spiti ob vsaki vrsti pice, katero vino oziroma katero pivo. Tega drugi nimajo in je del celotne zgodbe, ki smo jo zasnovali z Jernejem. Te nasvete smo dodali, ker imamo drugačne pice, moderno napolitano.« In kako se je to prijelo med gosti? »Italijansko pivo se je začelo zelo prijemati, opazno raste tudi trend vinske spremljave ob pici. Predvsem nežnejši spol si raje kot pivo ob pici privošči vino. In ob tem pogosto upoštevajo priporočilo z menija,« je povedal Barbič. Berlot pa je ob tem pripomnil: »Kar se tiče kombinacij pica in pivo oziroma pica in vino, je dilem po svetu ogromno. Odvisno, koga vprašate. Ampak oboje se odlično ujame s pico.«

Zoran Triglav
Malce pikantna diavola v specialni škatli, v kakršni si jo lahko odnesete domov.

Valerie je prostran lokal z dovolj mesti v notranjosti, ob lepšem vremenu pa je na voljo še prijetna terasa, ob kateri so na voljo igrala za otroke. Parkirnih prostorov je dovolj, dobrodošli so tudi lepo vzgojeni kužki. Ampak bistveno je, da se pri njih dobi zares okusno pico z ustrezno spremljavo, poleg tega pa še izvrstne slaščice in domač sladoled. Doslej je iz Valerie po picah dišalo le od srede do nedelje od 10. ure, z aprilom pa bo iz krušne peči na drva dišalo vse dni v tednu od 10. do 22. ure, na voljo bodo poleg pic še malice: lazanje, solate in kakšna jed na žlico. In gotovo bo dišalo vse do Ljubljane!   

Zoran Triglav
Valerie je prijeten, prostoren in zračen lokal.