Salpidae

V morju pri Umagu zapazili čudno želatinasto bitje

R.T.
12. 3. 2024, 07.31
Posodobljeno: 12. 3. 2024, 07.43
Deli članek:

Tudi v kopno ovito in precej zaprto Jadransko morje, ki se ne more ponašati s tako osupljivimi globinami kot nekatera druga obsežnejša slanovodna telesa na tem modrem planetu, zna postreči s skrivnostnimi obiskovalci.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tako so se nedavno v morju pri Umagu zibala majhna zelenkasta in svetlikajoča se bitja, ki jih je v objektiv ujel Nikola Špoljar. Slednji je nato fotografije objavil v skupini na Facebooku Živi svijet Jadranskog mora, poroča hrvaški portal Morski.hr. Špoljar jih je ujel na sami morski gladini in se v skupini tudi sam spraševal, za kakšno bitje gre.

Odgovoril mu je upravitelj skupine Pero Ugarković, ki sicer tudi sam ni bil povsem prepričan v svoje znanje, a je ocenil, da bi lahko šlo za salpe, planktonske plaščarje s prozornim ovojem iz družine Salpidae. Kot poroča portal in kot je navedeno tudi na spletni enciklopediji Wikipedija, se ti plaščarji gibajo s pomočjo krčenja svojega želatinastega telesca, skozi katerega črpajo vodo, s tem pa se ponašajo z enim najučinkovitejših primerov reaktivnega pogona v živalskem kraljestvu. Hranijo se s fitoplanktonom, ki ga filtrirajo skozi svoje notranje filtre, opaziti pa jih je mogoče tako v ekvatorialnih kot zmernih in hladnih morjih. Najvišje koncentracije se nahajajo v oceanu v bližini Antarktike. Da se na spodnjih fotografijah najverjetneje resnično nahajajo ta želatinasta bitja, so za portal potrdili tudi na hrvaškem inštitutu za oceanografijo in ribištvo.