Ambrož Bajec-Lapajne

Po hudi bolezni se je poslovil slovenski operni pevec

D.K.
13. 3. 2024, 10.52
Posodobljeno: 13. 3. 2024, 11.01
Deli članek:

V 49. letu starosti je umrl slovenski operni pevec Ambrož Bajec-Lapajne, rojen v Ljubljani, zaradi študija pa se je kasneje preselil na Nizozemsko.

FB Ambrož Bajec-Lapajne
Ambrož Bajec-Lapajne

Ambrož Bajec-Lapajne se je glasbi posvetil po končanem študiju politologije na Univerzi v Ljubljani. Petje je študiral na konservatoriju v Amsterdamu, kjer je leta 2008 tudi magistriral, znanje pa izpopolnjeval pri priznanih umetnikih, kot so Sarah Walker, Elly Ameling, Dietrich Henschel, David Wilson-Johnson, Jard van Nes, Edith Wiens, Bernarda Fink, Maarten Koningsberger, Rudolf Jansen, Helmut Deutsch in Irwin Gage. Veščin baročnega petja se je dodatno učil pri Dame Emmi Kirkby, Christopheu Roussetu, Monique Zanetti, Claron McFadden in Fredu Jacobsu. Kot iskan oratorijski pevec je redno nastopal na Nizozemskem in drugod po Evropi, kjer izvajal slogovno širok repertoar, segajoč od Bachovih pasijonov in kantat prek del Mozarta in Haydna do Orffove Carmina Burana, so o glasbeniku v začetku leta 2018 zapisali na straneh Glasbene matice Ljubljana. 

Kot solist je nastopal s številnimi orkestri in ansambli

Leta 2005 je postal solist nizozemskega koncertnega združenja »Vrienden van het Lied« (Prijatelji samospeva), do leta 2019 je pripravil več kot 80 recitalov. Dva recitala v domovini je posnel Radio Slovenija, pri založbi Brilliant Classics pa je izšel posnetek operete Les avontures du Roi Pausole (Pustolovščine kralja Pausolea) Arthurja Honeggerja, na katerem pod dirigentskim vodstvom Eda Spanjaarda interpretira vlogo Taxisa. Med njegove večje operne vloge sodijo Pelej iz Debussijeve opere Pelej in Melisanda, Don Ottavio iz Mozartovega Don Giovannija, Lord Arturo iz Bellinijevih Puritancev ter Vitez de la Force iz Poulencove opere Pogovori karmeličank in naslovna vloga v operi Adonis J. S. Kusseja. V omenjenih in drugih operah je pel pod vodstvom dirigentov kot so Richard Egarr, Henrik Schaefer, Lucas Vis, Peter van Heyghen in Ed Spanjaard. Dejaven je bil tudi na področju sodobne komorne opere, saj je sodeloval pri krstnih izvedbah treh novih del. Med drugim leta 2016, ko je poustvaril naslovno vlogo Martinusa v operi Martine en Martinus nizozemske skladateljice Carlijn Metselaar, so dodali. 

Tenorist je sicer imel dlje časa hude zdravstvene težave, ki so bile zanj tudi usodne. Leta 2015 je z javnostjo delil posnetek težke operacije na možganih, med katero je bil buden in je prepeval. Med operacijo je pel Schubertov samospev Lahko noč.

Takrat so mu zdravniki odstranili sedem centimetrov velik tumor na desni strani možganov, vendar se je bolezen vrnila, priznani glasbenik pa je kljub temu nadaljeval s prepevanjem širom Evrope. Zdaj pa se je njegova pot končala.