Predvolilni intervju

Putin: Smo pripravljeni na jedrski spopad, a se »mi ne zdi,« da vse drvi v ta scenarij

S.R.
13. 3. 2024, 09.45
Posodobljeno: 13. 3. 2024, 09.45
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki ga ta konec tedna čakajo predsedniške volitve, se je v obsežnem intervjuju za ruske medije dotaknil nekaterih aktualnih tem, pomembnih tudi za zahod.

Profimedia
Vladimir Putin

Putin si bo na prihajajočih predsedniških volitvah brez dvoma zagotovil nov šestletni mandat na čelu Rusije. V predvolilnih soočenjih predsedniških kandidatov sicer ne sodeluje, a je v dnevih pred volitvami spregovoril za rusko tiskovno agencijo Ria in državno televizijo Rusija 1. Med drugim je zahod opozoril, da je Rusija pripravljena tudi na jedrski spopad.

Možnost, da bi ZDA v Ukrajino napotile svoje vojake, je označil za »znatno stopnjevanje konflikta.« »Z vojaško-tehničnega vidika smo, seveda, pripravljeni,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters odgovoril na vprašanje, ali je Rusija pripravljena na jedrsko vojno. Poudaril je sicer, da Rusija ne drvi v »jedrski scenarij« in da ne vidi potrebe po uporabi jedrskega orožja v Ukrajini. Američani po njegovih besedah razumejo, kaj bi pomenila napotitev vojske v Rusijo ali Ukrajino, saj imajo »dovolj strokovnjakov s področja rusko-ameriških odnosov« in s področja strateškega samoomejevanja, zato se »mi ne zdi, da vse drvi v to smer, a smo pripravljeni.« Poudaril je še, da »orožje obstaja zato, da se ga uporabi« in da »imamo svoja načela,« torej svojo jedrsko doktrino, v kateri je navedeno, v kakšnih primerih naj Rusija uporabi jedrsko orožje.

Profimedia
Vladimir Putin med predvolilnim intervjujem.

Spregovoril je tudi o dogajanju na severu Evrope, ob Finski je namreč v teh dneh članica Nata postala tudi Švedska. Z vidika zaščite nacionalnega interesa je Putin potezi obeh držav označil za »popolnoma nesmiselni,« saj da Rusija na Finski meji »doslej ni imela vojske, zdaj pa jo bo imela. Tam ni bilo nobenih sistemov za uničevanje, zdaj se bodo pojavili.«

Putin je v intervjuju nakazal tudi, da utegne priti do rekonstrukcije njegove vlade, a da se morajo »o tem pogovoriti po volitvah, ko bodo prešteti vsi glasovi. Zdi se mi, da zdaj ni pravi trenutek za pogovore o tem.«