Polomljen, a živ

Foto in video: Navalnijevega zaveznika v Litvi napadli s kladivom

S.R.
13. 3. 2024, 07.19
Posodobljeno: 13. 3. 2024, 07.32
Deli članek:

Leonid Volkov, dolgotrajni sodelavec zdaj že pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je bil včeraj zvečer v litovski prestolnici tarča brutalnega napada. Volkov trenutno okreva v bolnišnici.

Telegram / Ivan Ždanov
Volkova so v bolnišnico odpeljali reševalci.

43-letni Leonid Volkov, ki po begu iz Rusije živi v Vilni, je bil nekdaj desna roka Navalnijevega štaba. Kot je ponoči na družabnem omrežju X potrdila tiskovna predstavnica pokojnega Navalnega Kira Jarmiš, je bil Volkov včeraj pred svojo hišo v litovski prestolnici tarča brutalnega napada. »Nekdo je razbil avtomobilsko steklo in ga v oči poškropil s solzivcem, nato ga je napadalec začel udrihati s kladivom,« je zapisala ter objavila fotografije premlatenega Volkova in njegovega poškodovanega vozila. »Leonida Volkova so napadli s kladivom. Živ je, podrobnosti sledijo,« pa je navedel še eden od zaveznikov Navalnega v izgnanstvu Ivan Ždanov.

V litovski policiji so že ponoči potrdili, da primer, ki ga je litovski minister za zunanje zadeve Gabrielius Landsbergis označil za »šokantnega,« preiskujejo. »Storilci bodo odgovarjali za svoj zločin,« je zapisal Landsbergis. Širše območje okoli Volkovove hiše na obrobju Vilne so zavarovali policisti, ki so ponoči s svetilkami in policijskimi psi prečesavali bližnji borov gozd, poroča tiskovna agencija Reuters. Ždanov je pozneje za potral Meduza, ruski neodvisni portal s sedežem v Latviji, potrdil, da so Volkova hospitalizirali. V nočnih urah se je na družabnem omrežju Telegram oglasil tudi sam Volkov, ki je v videoposnetku dejal, da se je po oskrbi v bolnišnici že vrnil domov. Dodal je, da mu je napadalec zlomil roko, a da mu ni uspel polomiti nog, čeprav ga je po njih klestil s kladivom. Po besedah Volkova ga je storilec po nogah udaril »približno 15-krat.« Sam napad je označil za »očiten, značilen, tipičen pozdrav Putina v stilu gangsterjev.«

Oglasil se je tudi znani ruski novinar, opozicijski aktivist in politični komentator Sergej Borisovič Parhomenko, ki trenutno prebiva v Washingtonu. Pojasnil je, da Volkov živi v majhni vasici, kar pomeni, da ni šlo za »naključen napad uličnega huligana ali roparja. Ta oseba je šla tja z namenom, da napade Volkova.«

Volkov je ena vidnejših osebnosti ruske opozicije in je bil tudi tesen sodelavec Navalnega. Z več drugimi njegovimi zavezniki se je v izgnanstvo zatekel leta 2019, ko so ruske oblasti sprožile kazensko preiskavo organizacije Navalnega za boj proti korupciji. Leta 2021 so ga zaradi njegove vloge pri pozivanju k protestom proti Kremlju razglasili za iskano osebo, poroča STA.