Župani terjajo zagotovilo

V Podravju in Prekmurju niti enega satelitskega centra, razdalje do predvidenih niso majhne

Mojca Vtič
13. 3. 2024, 06.15
Posodobljeno: 13. 3. 2024, 07.35
Deli članek:

Podravske občine oziroma občine na vzhodni strani Trojan z izjemo Šmarja je presenetil nov seznam satelitskih urgentnih centrov. Ministrstvo za zdravje je namreč črtalo njihovo vzpostavitev v Lenartu, Ormožu in Slovenski Bistrici. Občine in svetniki so na nogah, v zdravstvenih domovih pa zagotavljajo, da za zdaj nihče ne ostaja brez službe nujne medicinske pomoči.

Črtomir Goznik
Župani in svetniki podravskih občin se bojijo, da bodo v prihodnjih letih zdravstveni domovi, kjer satelitski urgentni centri niso predvideni, ostali tudi brez ekip nujne medicinske pomoči.

S prvim aprilom, kar je po mnenju bistriškega svetnika Žarka Furmana prav tako svojstvena simbolika, začne veljati uredba, ki narekuje obseg financiranja zdravstvenih služb po zdravstvenih domovih in predvideva vzpostavitev desetih satelitskih urgentnih centrov.

Bistveno je, zatrjujejo direktorji zdravstvenih domov Slovenska Bistrica, Lenart in Ormož, da se za uporabnike nič ne spreminja. »ZD Ormož je izpadel s seznama satelitskih urgentnih centrov, toda kljub temu tudi po 1. aprilu v Ormožu ostaja dežurna zdravniška služba 24 ur na dan, takšna so zagotovila ministrstva. Zagotovo je ta služba v okviru ZD Ormož potrebna, predvsem zaradi razvejanosti krajev na našem območju. Že zdaj so reakcijski časi daljši, kot bi si želeli,« je dejal direktor ZD Ormož Aljaž Čibej.

Strokovna direktorica bistriškega ZD opozarja na pomanjkanje kadra

Strokovna direktorica ZD Slovenska Bistrica Alenka Antolinc Košat je povedala, da so z novo uredbo res izpadli s seznama satelitskih urgentnih centrov, vendar so pridobili priznano vozilo urgentnega zdravnika. To pomeni, da sta na Bistriškem dve ekipi reševalcev 24 ur na dan in vse dni v tednu še urgentni zdravnik z diplomiranim zdravstvenikom, ki reševalce spremlja v primeru, ko je njegova pomoč potrebna. »Od 1. aprila imamo torej tri avtomobile, kar je več, kot smo imeli do zdaj. Izgubljamo pa nekaj ur za dežurnega zdravnika, ki je v zdravstvenem domu sprejemal paciente.« Strokovna direktorica je še pojasnila, da naj bi ZD Slovenska Bistrica s seznama izpadel, ker sta v bližini dva urgentna centra, in da ne izpolnjuje kriterija glede števila prebivalcev (45.000). O samem satelitskem urgentnem centru pa je dejala: »Gre za bolnišnico v malem. Satelitski urgentni center pomeni dva zdravnika urgentne medicine, rentgen, laboratorij 24 ur na dan in izvajanje manjših kirurških posegov. Glede na pomanjkanje zdravnikov pa si ne znam predstavljati, kako bi kader zagotovili. Fenomenalno bi bilo, da bi imeli čim več satelitskih urgentnih centrov, vendar se moramo zavedati realnega stanja.« Razmišljanju bistriške kolegice pritrjuje ormoški direktor Čibej, ki dodaja, da je treba kadrovski primanjkljaj rešiti na ravni države, da pa imajo sicer v Ormožu vse potrebno za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra.

Črtomir Goznik
Slovensko zdravstvo se vsak dan bori z novimi problemi.

Ormoški župan: To se nam zdi neresno

Zagotovila, da bo vse ostalo enako kot do zdaj, pa ne zadovoljijo županov in svetnikov. Predstavniki lokalnih skupnosti se tudi zaradi slabih izkušenj bojijo, da je trenutna ohranitev financiranja ekip nujnih medicinskih pomoči le začasen ukrep, ki da bi zmanjšal začetni odpor manjših lokalnih skupnosti. »Tolažijo nas, da bo vse ostalo kot prej, vendar se ne strinjamo, da si vzhodni del ne zasluži niti enega satelitskega centra. To se nam zdi neresno,« je dejal župan Ormoža Danijel Vrbnjak. Vse tri občine Središče ob Dravi, Sveti Tomaž in Ormož so sklicale izredno sejo 13. marca, na kateri bodo sprejele sklepa, da spremembe predpisov na področju zdravstva ne smejo vplivati na zmanjšanje standarda oskrbe za prebivalce oziroma se morajo ohraniti vsaj na isti ravni kot do zdaj ter da se v mrežo satelitskih urgentnih centrov vključi tudi Ormož.

Bodo v prizidku ZD zdravniki ali sladoledarna?!

V Slovenski Bistrici pa v že sprejetem sklepu od zdravstvenega ministrstva zahtevajo zagotovilo, da se izvajanje služb nujne medicinske pomoči in dežurne službe ne bo ukinilo oziroma da se ne bo zmanjšal že priznani program financiranja. Svetnik Žarko Furman je v razpravi spomnil, da v Slovenski Bistrici končujejo gradnjo petmilijonskega prizidka k zdravstvenemu domu, ki da ga niso zgradili, »da bi bila v njem še kakšna sladoledarna ali pekarna, temveč zato, da bo občina tudi na tem področju postala medobčinsko središče na relaciji med Mariborom, Celjem in Ptujem«. O razporeditvi satelitskih centrov po Sloveniji je dejal: »Veste, koliko jih je na Štajerskem? Trije, dva, eden? 'Nula koma josef'. Nobenega ni na Štajerskem! Glede na lokacije predvidenih satelitskih centrov pa pogoji ministrstva ne pijejo vode.«

Č.G.
Včasih odločajo sekunde, s predolgimi vožnjami do urgentnih centrov se pogosto izgubijo v nič.

»Vsi strahovi so nepotrebni«

Z ministrstva za zdravje so bistriški občini odgovorili, da so vsi očitki in strahovi občin o prihodnosti delovanja sistema nujne medicinske pomoči nepotrebni in da je bil ZD Slovenska Bistrica prepoznan kot strateška točka, kjer je zaradi velikega števila prebivalstva in obsežnega terena nujno dolgoročno ohraniti prisotnost zdravnika neprekinjeno 24 ur na dan vse dni v tednu.