Pomladimo gozdove

Na petih lokacijah bodo posadili 10 tisoč sadik

P.N.
12. 3. 2024, 21.30
Deli članek:

Družba SiDG organizira že 5. vseslovensko prostovoljsko akcijo Pomladimo gozdove, ki je najbolj množična prostovoljska akcija sadnje v Sloveniji. Letošnja bo potekala v soboto, 6. aprila, med 9. in 12. uro, sočasno na petih lokacijah po Sloveniji, na Primorskem v Trnovskem gozdu.

wikipedia
V Trnovskem gozdu bodo posadili 3500 sadik smreke kot predkulture za mešani gozd.

Kot vedno bo ena od lokacij sadnje tudi na Primorskem, prostovoljce vabijo, da se jim pridružijo v Trnovskem gozdu v gozdnem obratu Predmeja, natančneje na Prevali.

V letošnji akciji bodo v enem dnevu skupaj posadili 10 tisoč drevesnih sadik, od tega v Trnovskem gozdu 3500 sadik smreke kot predkulture za mešani gozd. Dostop do lokacije sadnje je skozi vas Trnovo, kjer zavijemo desno v smeri vasi Rijavci. Pot nadaljujemo skozi Rijavce proti gozdarski hiši Krnica, najprej po asfaltu, nato pa še približno 2,5 kilometra po makadamski cesti. Pri gozdarski koči Krnica je zbirno mesto, od koder bo voden odhod na delovišče.

P.N.
Utrinek z lanske akcije pogozdovanja na Krasu
Prostovoljci morajo orodje (rovnice, motike, kramp ...) prinesti s seboj, pri čemer bodo sadili v parih, tako da en par potrebuje samo eno orodje. Sadnja dreves je preprosto opravilo, ki je primerno za vse generacije. Zato vabijo tudi otroke. Prostovoljci potrebujejo ustrezno obutev, zaželene so še delovne rokavice. Pred začetkom akcije bodo gozdarji SiDG in Zavoda za gozdove Slovenije vsem udeležencem predstavili pravilno sadnjo ter jih med delom usmerjali. Vse, ki se nameravajo akcije udeležiti, prosijo, da se zaradi lažje organizacije prijavijo prek spletne prijavnice na spletni strani www.sidg.si. Družba SiDG je sicer leta 2023 obnovila 971 hektarjev gozdnih površin. Na 211 hektarjih površine so posadili 435.106 sadik 29 drevesnih vrst. Dodatno so na treh hektarjih na Krasu posejali 24 kilogramov semena.