Nove težave

Za Navalnega našli pokopališče, a se zdaj ne najde junak, ki bi ga tja odpeljal

R.T.
29. 2. 2024, 19.51
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 19.52
Deli članek:

Zavezniki Alekseja Navalnega trdijo, da jim organizacijo pogreba onemogočajo »neznani ljudje.« Zdaj domnevno ne uspejo najti voznika pogrebnega vozila, ki bi preminulega opozicijskega voditelja odpeljal na zadnjo pot.

Profimedia
Bo vendarle lahko počival v miru?

Po težavah z iskanjem pokopališča, ki bi sprejelo truplo ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je njegova ekipa včeraj le potrdila, da jim bo kos zemlje naklonilo pokopališče Borisov. Pogreb je predviden za jutri ob 14. uri po krajevnem času (12. uri po srednjeevropskem), a so se zdaj kot kaže pojavile nove težave. Doslej se med vozniki pogrebnih vozil še ni našel junak, ki bi dvignil roko in bi bil pripravljen, da Navalnega odpelje na zadnjo pot.

Kot je namreč danes na družabnem omrežju X naznanila tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš, svojcem pri organizaciji pogreba polena pod noge mečejo neznani ljudje. Zatrdila je, da voznike »kličejo neznani ljudje in jim grozijo, naj Navalnijevega trupla ne vozijo nikamor.« Tako zaenkrat ne najdejo voznika pogrebnega vozila, ki bi truplo jutri odpeljal na pokopališče.

Ljudmila Navalna, mama preminulega Navalnega, ki je truplo prejela šele več kot teden dni po njegovi smrti, je sicer ruske oblasti že prejšnji teden obtožila, da nanjo pritiskajo, naj sina pokoplje na skrivaj. Sprva so ga želeli pokopati že danes, a niso našli pokopališča. Ivan Ždanov, eden od zaveznikov Navalnega v izgnanstvu in direktor njegove Protikorupcijske fundacije, je včeraj dejal, da so jih vsi zavrnili in se med drugim izgovarjali, da imajo vse zasedeno, ali pa da »nimajo na voljo delavcev, ki bi izkopali grob.«