Milijonski odpis dolgov

V času Andreje Katič ena največjih afer slovenskega pravosodja

Barbara Pance in Nataša Markovič
29. 2. 2024, 18.20
Deli članek:

Imenovanje Andreje Katič na mesto ministrice za pravosodje pomeni status quo za pregon gospodarskega kriminala, saj je prav mandat Katičeve zaznamovala ena največjih afer slovenskega pravosodja, 29-milijonski odpis dolgov družini Janković. V času Katičeve je bila podpisana tudi prva pogodba za astronomsko obnovo sodišča na Jesenicah, ki je dobilo kar tri popolnoma opremljene kuhinje s pečicami.

Sa.R.
Nova ministrica za pravosodje Andreja Katič.

V času ministrovanja Andreje Katič so družini Janković odpisali 29-milijonski dolg, na drugi strani pa smo v medijih gledali zgodbe o odvzemih stanovanj za nekaj tisoč evrov. Prav tako se je izkazalo, kako problematičen je primer nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki se je znašel v več kazenskih postopkih, iz vseh pa je izšel brez dokončne obsodbe. Je ministrica pripravila zakonodajo, ki bi kazenske postopke naredila bolj učinkovite? Je naredila kaj na področju insolvenčne zakonodaje? Še vedno imamo kazenski postopek sestavljen tako, da v njem velikokrat neuspešno sodelujejo policija, tožilstvo in sodišče, ki v primeru počasnosti in padanja primerov prelagajo odgovornost drug na drugega. V Kanglerjevem primeru je tožilstvo usmerjalo policijo, kar naj bi pomagalo k hitri preiskavi, a se velikokrat zgodi prav nasprotno. Namesto hitre in učinkovite policijske preiskave traja več let, preden se kaj premakne. Ministrica ni poskrbela za to, da bi se recimo skrajšale ali ukinile nepotrebne sodne preiskave, na kar so že v njenem mandatu opozarjala sodišča. Ministrica Katičeva ni storila ničesar.

Kot je leta 2020 ugotovil preiskovalni novinar Anže Voh Boštic za portal Pod črto, je bila ministrica Katičeva vprašljiva za ministrico, saj je na konkretna vprašanja o težavah v sodstvu »ponujala dolge odgovore, ti so bili pogosti površinski in nestrukturirani, celo raztreseni. Ministrica v novinarskem intervjuju glede pregona gospodarskega kriminala ni odgovarjala le na zastavljeno vprašanje, ampak je v odgovor mešala tudi druge tematike. Z odgovori na podrobnejša podvprašanja pa je imela težave.«

preiskovalno.si
Ko se pelješ z dvigalom na sodišču, gledaš v stanovanja.

Ministrica kot Pika Nogavička

Velikokrat smo novinarji opozarjali na njeno vsebinsko praznost in neprimernost. Tako je bila denimo sredi poletja našemljena v Piko Nogavičko na istoimenskem festivalu, otrokom pa je delila ustavo v stripu. Volivci so pričakovali kakšno razlago prav glede ustavno zagotovljenih socialnih pravic do doma ali širšo razlago o tem, kaj bo storjeno na področju insolvenčne zakonodaje, ministrica pa je zunaj sezone šem s čopkoma nastopala kot priljubljena književna junakinja. Ob fiasku odpisa dolgov je pripovedovala, »da se pripravljajo spremembe zakonodaje«, njen državni sekretar pa je »pozval vse, ki imajo v konkretnem primeru dokaze o nepravilnostih, tudi glede fiktivnega upnika, naj jih posredujejo pristojnim organom«. Zgodba se je končala. Katičeva v času svojega mandata ni uspela rešiti stiske pomanjkanja pravosodnih policistov, ki jim je treba zvišati plače, tudi vprašanje polnih zaporov je ostalo nerazrešeno.

preiskovalno.si
Vse omare na sodišču so enotne.

Na sodišču tri popolnoma nove kuhinje s pečicami

Če pustimo ob strani nakup sodne stavbe na Litijski cesti 51 v času ministrice Švarc Pipanove, je tudi Katičeva veliko govorila in zagotavljala »nadaljevanje investicijskih projektov v pravosodju«. Ministrica Katičeva, ki je prav tako iz kvote SD, je namreč v času svojega ministrovanja odprla nove prostore državnega odvetništva na Ptuju. Se bodo pod njo zaradi zavez o investicijah zdaj nadaljevale investicije tudi na šest tisoč kvadratnih metrih Litijske 51? Napovedali smo, da je zelo pomembno, kdo bo prenavljal Litijsko 51, saj se pri obnovi razdeli največ denarja. Je torej to razlog, da je ministrstvo ostalo v rokah te stranke?

Obnova se je začela pod Katičevo

V senci medijskega poročanja je namreč pred kratkim ostala še ena sporna obnova, ki se je končala pod Švarc Pipanovo, a se je začela prav pod ministrovanjem Andreje Katič, kot so razkrili v Reporterju. Sporna zato, ker je bila izjemno draga. Gre za obnovo sodne stavbe na Jesenicah, ki je stala 5,5 milijona evrov, odločitev o obnovi pa je bila sprejeta leta 2019. Prvo pogodbo za obnovo je podpisal takratni generalni sekretar Katičeve, Uroš Gojkovič. Zakaj obnova je prvo vprašanje? Morda zaradi nekaj stanovanj, ki jih ima v stavbi sodišča v lasti ministrstvo za pravosodje? Je bil to razlog, da stavbe niso prodali? Za 5,5 milijona evrov bi bilo sodišče za 35 oseb lahko v novi stavbi, ne pa v poslovno-stanovanjski.

preiskovalno.si
Popolnoma opremljena kuhinja sodišča

Tako iz dvigala, ki pelje v nadstropja, obiskovalec sodišča gleda v stanovanja in sliši vrvež otrok. Kot so nam povedali zaposleni na sodišču, med razpravo pogosto kdo v stanovanjskem delu razbija. Stavba za sojenje sploh ni primerna. Kdo je torej »forsiral« drago obnovo, ne pa prodaje in nakupa ali izgradnje nove? 5,5-milijonska obnova namreč ne odraža te cene?

Mi smo vstopili v stavbo, kjer je zaposlenih zgolj 35 ljudi, in si ogledali, kaj so storili za 5,5 milijona evrov. Pričakovali bi zlate kljuke, mahagonijev les, tikovino, ploščice iz oniksa. V stavbi sodišča je za 35 zaposlenih na voljo kar 12 toaletnih prostorov! Zaposleni imajo na voljo 11 kabinetov, tri povsem nove, popolnoma opremljene kuhinje, neuporabljeno knjižnico.

Kdo kuha v povsem opremljeni kuhinji na jeseniškem sodišču, nam ni uspelo izvedeti. Kdo uporablja pečico? Ali je praksa, da imajo sodobna sodišča za 35 zaposlenih v vsakem nadstropju svojo kuhinjo? 

Kljub tej nenavadni obnovi je oprema povsem povprečna, težko bi govorili o dragi opremi, za katero so uporabili 5,5 milijona evrov, energetski sanaciji navkljub.

preiskovalno.si
Vsako nadstropje ima svojo popolnoma opremljeno kuhinjo.

Ministrstvo za pravosodje ne pokaže računov

Na ministrstvu za pravosodje smo zahtevali račune glede obnove, pa so se zavili v »zavlačevanje in netransparentnost«, in to pri tako osnovnem vprašanju, kot so računi dobaviteljev. Zakaj? Zato, ker verjetno ščitijo izbranega dobavitelja za prenovo. Kot so napisali, je bila za celovita gradbena, obrtniška in instalacijska dela z dobavo in montažo opreme podpisana pogodba s podjetjem Kovinar Gradnje ST, d. o. o., Jesenice, ki je bilo vodilno podjetje. Gre za podjetje, ki je hišno podjetje Občine Jesenice, ki jo vodi župan SD. Kot pravijo naši viri, gre za podjetje, ki dela največje posle v občini in ki je povezano s stranko SD.

Na ministrstvu za pravosodje so nam povedali, da nam bodo glede računov odgovorili po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. To pa pomeni, da so si kupili dodatni čas. Veliko časa. Naši viri dodajajo: pri obnovi so denar metali skozi okno, navadni plastični koši za smeti so bili pregrešno dragi, tako zelo so služili. V Reporterju pa so pred dnevi razkrili, da naj bi sodišče (torej poslovni del) in stanovanjski del iste zgradbe prenavljali isti delavci. To pomeni, da bi lahko šlo za pretakanje davkoplačevalskih sredstev na dobaviteljsko podjetje, z njega pa na račune tistih, ki so prenavljali stanovanjski del sodišča. Glede na videz prenove enega in drugega dela stavbe bi temu lahko pritrdili. A počakajmo na odgovore ministrstva za pravosodje. Račune skrbno pripravljajo. Ob dostavi računov bomo lahko verjetno izrisali vse povezave med stranko SD, podjetjem Kovinar Gradnje, pa podjetjem iz stanovanjskega dela, Občino Jesenice in tako naprej. Nadzor nad potmi javnega denarja v tem primeru bi morali že davno prevzeti Računsko sodišče in drugi ustrezni organi, ki bi lahko ugotavljali, ali so bili razpisi prirejeni, ali je bil denar porabljen gospodarno, ali sodobno sodišče res potrebuje tri popolnoma opremljene kuhinje s pečicami. 

preiskovalno.si
Takole izgledajo vsi hodniki. Ne odražajo opreme, vredne milijonov.

***Avtorici: Barbara Pance in Nataša Markovič Foto: preiskovalno.si, Facebook krogec Mandat Katičeve je zaznamovala ena največjih afer slovenskega pravosodja, 29-milijonski odpis dolgov družini Janković. okvirček: Iz preteklosti Je ministrica pripravila zakonodajo, ki bi kazenske postopke naredila bolj učinkovite? Je naredila kaj na področju insolvenčne zakonodaje? okvirček Stik z mediji Velikokrat smo novinarji opozorili na njeno vsebinsko praznost in neprimernost. krogec Med svojim mandatom ni uspela rešiti stiske pomanjkanja pravosodnih policistov. okrivček Jeseniško sodišče V njegovi stavbi je za 35 zaposlenih na voljo kar 12 toaletnih prostorov! Zaposleni imajo na voljo 11 kabinetov, tri povsem nove, popolnoma opremljene kuhinje, neuporabljeno knjižnico.***