Vojaške vaje in hrup

Slovenski vojaki bodo letos precej več streljali v tujini

S.R./STA
29. 2. 2024, 18.26
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 18.26
Deli članek:

Čeprav je osrednje vadišče v Postojni za Slovensko vojsko (SV) strateškega pomena, bodo 82 od skupno 132 letos načrtovanih vaj izvedli v tujini. Razlog za to odločitev je predvsem hrup, ki je moteč za okoliške prebivalce.

Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična.

Kot so pojasnili v SV, se dejstva, da je hrup vojaških vaj moteč, zavedajo, zato so usposabljanja združili z večjimi artilerijskimi vajami, ki povzročajo največ hrupa. Da SV lahko deluje na misijah in izpolnjuje svoje osnovno poslanstvo, torej usposabljanje za oborožen boj, potrebuje vadišča in strelišča. "Verjamem, da na teh vadiščih in streliščih ravnamo korektno," je na novinarski konferenci v vrhniški vojašnici dejal namestnik poveljnika sil SV Igor Šepec.

V letošnjem letu so si zadali cilj dvigniti kolektivno strelsko usposobljenost, usposobljenost enot ognjene podpore ter vzdrževanje potrebne sposobnosti za odzivanje ob naravnih in drugih nesrečah, je pojasnil planer na poveljstvu sil SV Tomaž Hrvatin. Dodal je, da za izvedbo vaj načrtujejo finančna sredstva v višini 5,3 milijona evrov, od tega pa bo vojska skoraj dve tretjini vseh načrtovanih aktivnosti izvedla v tujini.

Trenutno na območju Evrope že poteka vaja Steadfast Defender, v kateri načrtujejo udeležbo 150 pripadnikov SV, ki bodo sodelovali v vajah na Poljskem, Madžarskem in Češkem. Junija pa bo na območju Bolgarije in Romunije potekala še vaja Ramstein Legacy, v kateri bo SV gradila zmogljivost bataljona za zračno obrambo.

Aktivacija 5. člena severnoatlantske pogodbe

V Sloveniji bo tekom leta potekal osrednji niz vaj Preskok, v katerega so vključene vse enote SV. Gre za pet vojaških vaj, ki preizkušajo krizno odzivanje vojaških sil v naraščajočem konfliktu. Scenarij se po Hrvatinovih besedah začne z aktivacijo 5. člena severnoatlantske pogodbe, ki sproži kolektivno obrambo celotnega zavezništva. V začetku niza je predvideno alarmiranje stalnih sil SV, sledi preigravanje načrtovane nacionalne obrambe, nakar sledi še naraščanje sil, pri čemer bo v vaji sodelovala tudi pogodbena sestava SV.

V tem nizu bo potekala tudi največja letošnja mednarodna vojaška vaja Zvezda Triglava, ki na Gorenjskem na območju Bohinjske Bele in Karavank simulira gorsko bojevanje. V njej bo sodelovalo 500 vojakov, ob slovenskih še zavezniški.

Hrvatin zagotavlja, da so vaje načrtovali tako, da bodo povzročale čim manj hrupa, v ta namen so letalsko delovanje združili z artilerijskimi vajami. Samostojno artilerijsko streljanje na poligonu Poček letos načrtujejo samo enkrat.

Vpliv na okolje

Poveljnik centra za združeno usposabljanje v Postojni Boško Haupt je poudaril, da se vojska zaveda hrupa, ki ga vaje povzročajo v okolici poligona Poček, in sledi željam lokalnega prebivalstva. V ta namen so zamaknili vse aktivnosti, ki bi sicer potekale v času najbolj občutljivih terminov, kot je denimo nacionalno preverjanje znanja na šolah.

Veliko pozornosti namenjajo tudi ohranjanju in varovanju okolja, v ta namen pa bodo aprila organizirali tudi dan odprtih vrat vadišča Poček, na katerega vabijo vso zainteresirano javnost, je dodal Haupt.

Z namenom zmanjšanja vpliva na zunanje okolje vojska veliko vaj že izvaja v računalniških simulacijah, predvsem v kvalifikacijskih streljanjih z močnimi oborožitvenimi sistemi, je navedel Haupt. To ne pomeni, da bodo prenehali z bojnim streljanjem, vendar je to vezano na končne operativne zmogljivosti in končne preizkuse.

Haupt je prepričan, da je znanje, ki ga vojaki pridobijo na simulatorjih, povsem primerljivo z znanjem pridobljenim na bojnih sistemih, saj so postopki isti. Vendar ti sistemi omogočajo predvsem razbremenitev okolja, ne bodo pa nujno pocenili samega urjenja, saj zanje potrebujejo zelo zmogljive računalnike, je sklenil.