Požar v rafineriji nafte

Ukrajina znova ciljala rusko energetsko infrastrukturo, Putin napade povezal z volitvami v Rusiji

D.K./STA
13. 3. 2024, 09.15
Posodobljeno: 13. 3. 2024, 09.18
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je okrepljene napade Kijeva povezal s prihajajočimi volitvami v Rusiji.

Profimedia
Ukrajina je ponoči sprožila nov val napadov z droni na številne cilje v Rusiji.

Ukrajina je ponoči sprožila nov val napadov z droni na številne cilje v Rusiji. Večino letalnikov je zračna obramba sestrelila, eden od njih pa je sprožil požar v naftni rafineriji okoli 200 kilometrov južno od Moskve.

Ukrajinske sile so poleg obmejnih regij Belgorod, Brjansk, Kursk in Voronež, ki so jih napadle z več kot 40 droni, ciljale tudi Rjazan v notranjosti države, kjer je eden od dronov sprožil požar v rafineriji nafte. Napad na rafinerijo je prek omrežja Telegram potrdil regionalni guverner Pavel Malkov in dodal, da so bili po začasnih informacijah v napadu tudi ranjeni.

Lokalne oblasti v leningrajski regiji so medtem sporočile, da je zračna obramba sestrelila dron, ki je ciljal tamkajšnjo rafinerijo. Današnji napadi sledijo torkovem vzorcu, ko je ukrajinska vojska med drugim zadela eno največjih rafinerij nafte skoraj tisoč kilometrov od meje z Rusijo.

Ruski voditelj Putin je te napade danes povezal z ukrajinskimi neuspehi na frontnih črtah in pa s prihajajočimi predsedniškimi volitvami v Rusiji. "Ne dvomim, da je glavni cilj, če ne motiti predsedniške volitve v Rusiji, pa nekako posegati v normalen proces," je povedal za ruske medije, navaja AFP.

Na volitvah v Rusiji, ki bodo potekale ta konec tedna, si bo Putin po vseh pričakovanjih zagotovil nov predsedniški mandat.