Neuspeh

Foto in video: Japonska raketa končala v oblaku dima

R.T.
13. 3. 2024, 08.29
Deli članek:

Raketa japonskega zagonskega podjetja Space One ni preživela svojega prvega vzleta. Končala je v ognju ter za seboj pustila oblak dima in razbitine.

Profimedia
Neuspešna izstrelitev japonske rakete Kairos.

Razmeroma majhna raketa Kairos, ki jo je izdelalo podjetje Space One, bi morala biti prva raketa iz japonskega zasebnega sektorja, ki bi poletela v orbito. Danes zjutraj so jo izstrelili iz izstrelišča v japonski prefekturi Wakayama, a je že nekaj sekund po izstrelitvi eksplodirala. Kot je razvidno s posnetkov, se je let končal v oblaku gostega dima, razbitine pa so se raztresle po gozdnatem pobočju. V incidentu domnevno ni bilo poškodovanih, požar, ki je posledično izbruhnil v gozdu, pa so pogasili. Gre za 18-metrsko raketo na trdo gorivo.

Masakazu Toyoda, direktor podjetja Space One s sedežem v Tokiu, je medtem pojasnil, da je »raketa prekinila svoj let, ko je ocenila, da ne bo dosegla svojega cilja.« Kaj natančno je sprožilo samodejno uničenje, zaenkrat ni znano. Prav tako ni znano, kdaj bo podjetje izvedlo nov poskus izstrelitve. Izstrelitev so sicer pred tem že večkrat prestavili, nazadje v soboto, ko se je na območju, opredeljenem kot območje z visokim tveganjem, nenadoma pojavila ladja.

Podjetje Space One je bilo ustanovljeno leta 2018, vanj pa so investirala nekatera največja japonska podjetja, kot so Canon Electronics, IHI in Shimizu. Zagonski kapital so podjetju namenile tudi japonske banke.