Špizza - Naj picerija Slovenije 2024

V picerijo Antica v Grosupljem vleče tudi Ljubljančane

Zoran Triglav
1. 3. 2024, 11.25
Posodobljeno: 2. 3. 2024, 13.37
Deli članek:

Na seznam najboljših je žirija povsem soglasno uvrstila med picoljubi čislano grosupeljsko picerijo Antica, ki šele nekaj let obratuje na Kolodvorski cesti.

Zoran Triglav
Notranjost je vzorno urejena.

Prav ob cesti pred Antico smo parkirali, prva ura je brezplačna. In ena ura je pravzaprav dovolj, če se v Antico podamo samo na pico in pijačo. In malo premalo, če se tam zadržimo še na kateri od vrhunskih sladic, ki jih v Antici pripravljajo izkušeni slaščičarji. In veliko premalo, če si privoščimo še kakšen resnejši napitek ali koktajl, ki jih ob večerih mešajo v ločenem, a povezanem lokalu, ki je urejen v slogu tistih iz časa prohibicije v ZDA – Antica prohibition »speakeasy« bar. Takšni bari so v svetovnih prestolnicah vse bolj priljubljeni, prvi na naših tleh pa je vzniknil prav v Grosupljem. In kot se za prohibicijo spodobi, je njegov vhod duhovito zamaskiran – v avtomat za hrano. A posvetimo se njihovim picam.      

Zoran Triglav
Hišna pica Antica s popraženimi jurčki, jelenovim pršutom, brusničnim džemom, grana padanom, timijanom in rukolo

Iz razmeroma mlade picerije Antica diši na daleč, in ko popotnik vstopi, se – odvisno od letnega časa – najprej znajde na pokriti, zastekljeni in pozimi ogrevani terasi. Ko stopi skozi glavna vhodna vrata, pa v izjemno okusno urejenem lokalu, ki se ponaša tudi z neverjetno svetovljansko ponudbo napitkov in koktajlov. Nič čudnega, saj je njegov lastnik navdih iskal po širnem svetu, največ v ZDA.

Zoran Triglav
Margerita - kraljica vseh pic

Zelo izbrani so tudi kozarci in drug inventar, še posebno izbrano pa je osebje. Pice v Antici med drugimi mojstri peče Zoran Klarić, ki je na državnem prvenstvu Naj picopek Slovenije lani osvojil bron, letos se je prav tako uvrstil zelo visoko.

Zoran Triglav
Pekorino z ovčjim »parmezanom« pekorinom romanom z zaščitenim geografskim poreklom, rumenimi paradižniki, vloženimi v slanici, polsuhimi rdečimi češnjevimi paradižniki in baziliko

Kljub letnemu času smo z druščino sedli na čedno, prijetno ogreto teraso in med dvajsetimi picami napolitanskega sloga izbrali štiri. Obvezno margerito, poleg nje pa še pekorino z ovčjim »parmezanom« pekorinom romanom z zaščitenim geografskim poreklom, rumenimi paradižniki, vloženimi v slanici, polsuhimi rdečimi češnjevimi paradižniki in baziliko.

Zoran Triglav
Napoli s slanimi inčuni in kaprami

Tretja pica je bila hišna, predlanska tekmovalna zmagovalka Antica s popraženimi jurčki, jelenovim pršutom, brusničnim džemom, grana padanom, timijanom in rukolo. Četrta pa napoli s slanimi inčuni in kaprami.

Pice nas po pričakovanjih, čeprav so bila ta zelo visoka, nikakor niso razočarale. Testo je izjemno okusno, znotraj puhasto in zunaj hrustljavo. Vsi nadevi so zelo očitno najvišje kakovosti, kombinacije dobro premišljene. V enem samem ugrizu je mogoče nezmotljivo razločiti vse okuse, tako testo kot paradižnik, sir in druge sestavine, kar je značilno za dobro pico. Pohrustali smo jih brez pripomb in z lahkoto smo se odpravili nazaj v službo.

Zoran Triglav
Na terasi picerije Antica je prijetno v vseh letnih časih.

Še prej pa smo o picah malo zaslišali lastnika Antice Marka Kreziča. »Testo pripravljamo z minimalno količino suhega kvasa, zori in vzhaja najmanj 24 ur, včasih do 48 ur, kar je za našo recepturo optimalno. Uporabljamo razmerje dveh vrst vrhunske neapeljske moke, hidracija je 67-odstotna, kar da testu puhasto, zračno sredico in hrustljavo skorjo. Pelati so san marzano s certifikatom, mocareli sta kravja in bivolja. Vse sestavine prihajajo iz zibelke pice, nekatere imajo zaščiteno geografsko poreklo, kar je jasno označeno na jedilniku.«

Zoran Triglav
Picopeki v Antici so sami izkušeni mojstri.

Poleg pic in omenjenih sladic Antica ponuja še odlične burgerje in solate, vsakih po pet ali šest vrst. Nimamo česa dodati. Oziroma le nekaj. Po doživetem se je celo najbolj nejeverni član žirije nehal čuditi govoricam, da se namenoma v Grosuplje na pico vozijo tudi Ljubljančani.