"Izreden in izjemen dogodek"

Foto: Kite grbavce prvič zasačili med seksom; oba sta bila samca

J.V.
1. 3. 2024, 09.55
Posodobljeno: 1. 3. 2024, 10.12
Deli članek:

Kite grbavce so prvič dokumentirali med seksom, pri čemer ima ta zgodovinski trenutek omembe vreden detajl: oba kita sta bila samca.

Marine Mammal Science
Opazovanje kitov grbavcev med seksom.

Zgodilo se je januarja 2022 v vodah zahodno od otoka Maui na Havajih, kjer sta se kita grbavca približala nekemu čolnu in na globini kakšnih pet metrov pričela s spolno aktivnostjo, ki doslej v zgodovini človeštva še ni bila dokumentirana, poroča Guardian.

Kot rečeno sta bila oba kita samca, zaradi česar so fotografije, ki sta jih posnela Lyle Krannichfeld in Brandi Romano, prvi dokaz homoseksualnega vedenja pri kitih grbavcih, pa tudi prvo opažanje spolne aktivnosti te vrste. Homoseksualno vedenje je bilo sicer že prej dokumentirano med delfini in kiti orkami.

Marine Mammal Science
Opazovanje kitov grbavcev med seksom.

Stephanie Stack, raziskovalka kitov pri Pacific Whale Foundation in glavna avtorica nove študije Marine Mammal Science, pravi, da je spolno vedenje kitov grbavcev do zdaj ostajalo večinoma skrivnost. "Čeprav že dolgo prepoznavamo zapletene družbene strukture teh neverjetnih bitij, je biti priča kopulaciji dveh kitov samcev edinstven in izjemen dogodek," je poudarila.

Kiti grbavci v živalskem carstvu veljajo za velike ljubimce, v dolžino dosežejo do 16 metrov, tehtajo do 35 ton. Vrsta običajno preživi poletje v polarnih vodah, jeseni in pozimi pa se preseli v toplejše, tropske kraje. Število grbavcev, ki jih je nekoč ogrožal komercialni kitolov, se je obnovilo šele v zadnjih letih.

Marine Mammal Science
Opazovanje kitov grbavcev med seksom.