pomanjkanje alkohola

Pivo na Zanzibarju dražje za skoraj 100 odstotkov

S.Č.
12. 2. 2024, 14.09
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 14.09
Deli članek:

Na čudovitih plažah Zanzibarja, kjer turisti uživajo v soncu in morskih radostih, se te dni ukvarjajo s problematiko, povezano z alkoholom.

Profimedia
Sanjske destinacije niso nujno sanjske.

Ta eksotični otok v Indijskem oceanu, ki slovi po svoji kulturni dediščini in naravnih lepotah, zdaj čuti posledice težav v dobavni verigi alkohola.

Zakaj je uvoz alkohola tako pomemben za Zanzibar? 

Na tem otoku je proizvodnja alkohola prepovedana, zato se turistični sektor zanaša na uvoz alkoholnih pijač. Vendar je zaradi nedavne zamenjave uvoznikov prišlo do težav v dobavni verigi, kar je posledično privedlo do težav z oskrbo z alkoholom na otoku.

Lokalna proizvodnja alkohola je na Zanzibarju prepovedana zaradi večinsko muslimanske populacije, zato večina alkohola prihaja iz Tanzanije ali celo Južne Afrike.

Ogroža predvsem turistični sektor, vlada ukrepa

Težava jo je zagodla predvsem turističnemu sektorju. Cene alkohola so se dvignile za skoraj 100 odstotkov, kar otežuje poslovanje lokalnih podjetij, ki so odvisna od turističnih prihodkov. Več turističnih hotelov na severu glavnega otoka Zanzibarja zdaj streže samo brezalkoholne pijače, medtem ko se morajo prebivalci in turisti, ki si želijo alkohola, odpraviti v Stone Town, staro mestno jedro glavnega mesta Zanzibar.

Turizem na otoku predstavlja približno 90 odstotkov prihodkov iz tujine, zato so te težave lahko usodne za lokalno gospodarstvo. Vlada je bila obveščena o situaciji, vendar je treba še videti, kakšne ukrepe bo sprejela za reševanje tega problema.

Stanje na Zanzibarju kaže na pomen učinkovitega upravljanja in vzdrževanja dobavnih verig, še posebej v občutljivih sektorjih, kot je turizem. Le s skupnimi prizadevanji lokalnih oblasti, poslovnih subjektov in vladnih organov lahko Zanzibar ponovno vzpostavi svoj turistični sijaj.