Zanimivosti

SŠGT Radenci

Oglasno sporočilo
12. 2. 2024, 09.34
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 13.24
Deli članek:

Pred SŠGT Radenci je 61. leto delovanja. S tem šolskim letom smo si postavili moto naše šole: Šola tradicije, pripravljena na sodobne izzive! S tem želimo ohranjati tradicijo in poslanstvo našega zavoda, hkrati pa smo odprti za nove izzive, ki jih prinaša 21. stoletje.

Na šoli izvajamo naslednje programe:

Program SPI - gastronomske in hotelske storitve

Program traja tri leta. Dijaki po prvem letniku izberejo module, ki jih zanimajo, in tako svoje znanje specializirajo za področje kuharstva ali strežbe.

Program se izvaja v šolski in vajeniški obliki, razlika je v tem, da se v vajeniški obliki celoten praktični pouk izvede pri delodajalcu.

Gastronom hotelir se nauči pripravljati raznovrstne jedi, tako sodobne kot tradicionalne, estetsko dekorirati jedi, ravnati z živili, sprejemati goste, svetovati, priporočati, ponuditi in prevzeti naročilo, postreči na različne načine vse vrste jedi in pijač, cenovno ovrednotiti in obračunati storitve, odgovornosti, organizacije in timskega dela s sodelavci, gostoljubnosti in poslovnega komuniciranja z gosti.

Dijaki lahko pridobijo štipendijo za deficitarne poklice.

Program SSI - gastronomija in turizem

Program traja štiri leta. Dijaki po prvem letniku izberejo module, ki jih zanimajo, in tako svoje znanje specializirajo za področje gastronomije ali turizma.

Delo gastronomsko-turističnega tehnika posega na področje gostinstva (vodenje priprave jedi v kuhinji, vodenje strežbe in celotnega poslovanja gostinske enote, organizacija strežbe, sestavljanje jedilnikov, priprava obračunov …) in na področje turizma (delo v recepcijah in turističnih poslovalnicah, sprejemanje gostov, posredovanje informacij, organizacija dogodkov, vodenje gostov … ).

Program PTI - gastronomija

Gre za nadaljevalni program, ki traja dve leti.

Dijaki, ki uspešno končajo program, pridobijo naziv gastronomski tehnik. Zaposlijo se lahko na različnih delovnih mestih v gostinstvu in turizmu.

Program SPI – slaščičar – NOVO!!!

Program traja tri leta.

Slaščičar izdeluje različne slaščice, vrste peciva in sladolede. Pripravlja različne vrste testa, kreme in nadeve. Oblikuje in dekorira različne vrste slaščic. Pripravlja peči in nadzira peko. Vzdržuje stroje in naprave, s katerimi dela.

Dijaki lahko pridobijo štipendijo za deficitarne poklice.

DIJAŠKI DOM

V okviru šole deluje tudi dijaški dom, v katerem lahko bivajo dijaki iz bolj odročnih krajev, ki se izobražujejo bodisi na naši šoli bodisi na sosednji šolah (Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota ipd.).

Dijaški dom je prav tako vključen v mrežo Youth Hostlov, kar pomeni, da naše kapacitete lahko koristijo tudi zunanji gostje. Razpolagamo s 60-imi dvo- oziroma tri-posteljnimi sobami. Sanitarije so skupne za 4 oz. 6 sob. Tako imajo čez leto pri nas priprave razna športna in kulturna društva, vsako leto junija pa se pri nas izvaja slavni nogometni kamp Tavares.