Operacija Londonski most

Kakšen bi bil protokol, če bi kralj Karel nenadno umrl

S.Č.
12. 2. 2024, 11.09
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 13.12
Deli članek:

Kralju Karlu III. so raka diagnosticirali v zgodnji fazi, monarh tako ostaja na prestolu države. Kljub temu je pomembno razmisliti o možnostih, tudi to, da regentstvo prevzame nekdo drug, če bi kralj postal nesposoben izvajati svoje dolžnosti pred smrtjo.

Profimedia
Kralj Karel

V javnosti se pojavljajo skrbi in vprašanja o tem, kaj bi se zgodilo v primeru smrti kralja Karla III. Vse kaže, da za ta primer že obstajajo načrti in protokoli.

Operacija je bila omenjena tudi v znani Netflixovi seriji

Operacija Most Menai, Londonski most v prevodu, je ime za operacijo v primeru kraljeve smrti. Po besedah nekdanjega kraljevega uradnika se je načrtovanje za to začelo prvi dan po smrti kraljice Elizabete. Ime "Most Menai" v originalu izhaja iz visečega mostu v Walesu, kralj Karel je namreč nekdanji valižanski princ. Zabavno dejstvo je tudi to, da je bila operacija Londonski most dejansko omenjena v četrti sezoni serije Krona med družinskimi smučarskimi počitnicami.

Profimedia
Kraljevo mesto bi prevzel princ William.

Nove nazive bi prejeli tudi preostali člani

Po nasledstveni liniji je princ William naslednji v vrsti za prevzem prestola za kraljem Karlom III. To pomeni, da bo postal kralj takoj po smrti kralja Karla III., Kate Middleton pa bo prevzela vlogo kraljice soproge kot kraljica Camilla, medtem ko bodo njuni otroci naslednji v vrsti za prestol. To pomeni tudi, da bodo preostali člani družine prejeli nove nazive, tako bo mali princ George postal novi valižanski princ. Tako kot pri kronanju kralja Karla po smrti kraljice Elizabete bo potekalo še eno kronanje, s katerim bo princ William uradno imenovan za kralja. Načrtovanje kronanja običajno traja več mesecev, zato je malo verjetno, da se bo zgodilo takoj. Kronanje kralja Karla je potekalo osem mesecev po smrti kraljice Elizabete, medtem ko je sama kraljica Elizabeta čakala 16 mesecev na uradno kronanje po smrti svojega očeta, kralja Jurija VI.

Kdo bi prevzel njegove dolžnosti?

Na srečo so kralju Karlu III. raka diagnosticirali v zgodnji fazi, a če ne bi mogel opravljati svojih dolžnosti, se pojavi vprašanje, kdo bi prevzel njegove dolžnosti. V skladu s kraljevim protokolom oziroma zakonom o regentstvu iz leta 1937 bi se, če bi monarh postal nesposoben, njegova moč prenesla na Williama, ne da bi se morali odreči prestolu. Princ William bi v bistvu imel vsa pooblastila kralja Karla brez uradnega naziva. Nazadnje se je kaj takega zgodilo pred 200 leti, ko je poznejši kralj Jurij IV. postal princ regent.

Da bi se zakon o regentstvu uveljavil, morajo to s pisno izjavo potrdili najmanj trije naslednjih ljudi: vladarjeva žena ali kraljica Camilla, britanski pravosodni minister, trenutno Alex Chalk, predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta Lindsay Hoyle, predsednica vrhovnega sodišča Sue Carr in sodnik sir Geoffrey Vos. Kralj Karel pri tej zadevi nima besede in se mu ni treba strinjati z njihovo odločitvijo.

Tako kot v primeru smrti kraljice Elizabete bo tudi datum Karlovega pogreba postal državni praznik, a ne bo postal dela prost dan.

Profimedia
Camilla pa bi prejela naziv kraljeva vdova

Kaj pa se zgodi s kraljico Camillo?

Če bo kraljica Camilla preživela kralja, bo verjetno prevzela naziv "vdova kraljica", kar v bistvu pomeni kraljeva vdova. Ko je mati Elizabete II ovdovela ob smrti kralja Jurija VI. leta 1952, je njegova žena kraljica Elizabeta postala kraljica mati, naziv, ki ga kraljica Camilla ne bi mogla prevzeti, saj je bila mati Williama in Harryja princesa Diana.

Carolyn Harris, sourednica serije knjig English Consorts: Power, Influence and Dynasty, glede svoje vloge v kraljevi družini pravi: »Predvidevam, da bi kraljica Camilla verjetno nadaljevala s svojo dobrodelno vlogo. Lahko bi bila častna poveljnica vojaških polkov, vendar bi bilo vse to rezultat številnih razprav z novim monarhom.«

Poleg tega naj bi se kraljica Camilla izselila iz Buckinghamske palače in se umaknila v manjšo rezidenco. Leta 1952 se je kraljica Elizabeta, kraljica mati, preselila v Clarence House, potem ko je njen mož umrl, zato je verjetno, da bo kraljica Camilla sledila temu zgledu.