Rusija Evrope ne jemlje resno?

Orban za čim prejšnje članstvo Srbije v EU

S.Č./STA
12. 2. 2024, 10.30
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 10.32
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban je v intervjuju za novo avstrijsko politično revijo, ki bo objavljen konec tedna, opozoril da bo EU izgubila Srbijo, če ji ne bo dovolila, da se kmalu pridruži povezavi. Poudaril je še, da bi morala Srbija postati članica unije pred Ukrajino, ta pa bi morala biti tamponsko območje med Zahodom in Rusijo.

Profimedia
Madžarski premier Viktor Orban.

"Če ne bomo čim prej vključili Srbije, jo bomo izgubili," je dejal Viktor Orban v pogovoru z nekdanjim avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom za novo politično revijo časnika Die Presse European Voices, ki bo prvič izšla v četrtek. Menil je, da ima Srbija na voljo tudi druge možnosti, ne le EU, in spomnil, da je Srbija nedavno sklenila sporazum o prosti trgovini s Kitajsko, odlomke iz intervjuja povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Srbija je za članstvo v EU zaprosila leta 2009, vendar je njena kandidatura zastala zaradi zaskrbljenosti zaradi nazadovanja demokracije in tesnih vezi z Rusijo in Kitajsko.

Rusija Evrope ne jemlje resno, ker je vojaško prešibka

Širitev EU na Zahodni Balkan je Orban izpostavil kot glavno prednostno nalogo predsedovanja Madžarske Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. Bo pa Budimpešta po njegovih besedah storila vse, kar je v njeni moči, da doseže vsaj prekinitev ognja v Ukrajini in ustvari razmere za pogajanja.

Madžarski premier sicer ocenjuje, da Ukrajina nima možnosti, da bi se ubranila ruske invazije in se pridružila EU. Po njegovem mnenju je Ukrajina lahko preživi le, če postane "tamponsko območje med Rusijo in Zahodom". "Rusija ne bo nikoli sprejela, da ima na svojih mejah članico EU in Nata, kot je Ukrajina, nikoli," je dejal, kot je razvidno iz vnaprej objavljenih odlomkov obsežnega intervjuja.

Orban je dodal, da Rusija Evrope ne jemlje resno, ker je vojaško prešibka. "Evropejci nismo dovolj močni, da bi nas Rusi jemali resno. To je igra moči. To je vojna," je poudaril.