Navsezgodaj je začelo pokati

Izraelci v jutranji operaciji v Rafi rešili dva talca in ubili več deset Palestincev

S.R.
12. 2. 2024, 10.23
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 10.23
Deli članek:

Izraelska vojska je v jutranji operaciji v Rafi na skrajnem jugu Gaze ubila najmanj 37 Palestincev, ob tem pa jim je uspelo rešiti dva talca.

Profimedia
Šotorišče v Rafi, kjer si je zatočišče našlo več kot milijon Palestincev.

Izraelska vojska, ki v zadnjem obdobju krepi napade na Rafo, kamor se je od začetka izraelske ofenzive zateklo več kot milijon Palestincev, je tam danes zjutraj ob silovitih zračnih napadih izvedla vojaško operacijo, v okviru katere so rešili dva talca. Gre za 60-letnega Fernanda Simona Marmana in 70-letnega Louisa Hara, ki so ju borci Hamasa med svojim krvavim pohodom 7. oktobra ugrabili v kibucu Nir Yizhak. Oba sta že v največji izraelski bolnišnici Sheba v bližini Tel Aviva, njuno zdravstveno stanje pa naj bi bilo stabilno. V rokah Hamasa naj bi bilo še vedno več kot 100 talcev. Po podatkih palestinskih zdravnikov je v današnji operaciji umrlo najmanj 37 Palestincev, več deset pa jih je bilo ranjenih.

»Šlo je za zelo zapleteno operacijo. Dolgo smo jo pripravljali. Čakali smo na ustrezne pogoje,« je glede operacije, ki jo je izraelska vojska izvedla skupaj z varnostno službo Šin Bet, dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske Richard Hecht. Pojasnil je še, da sta se talca nahajala na drugem nadstropju zgradbe, v katero so vdrli s pomočjo eksploziva. Vse skupaj so spremljali zračni napadi, ki so v Rafi povzročili veliko paniko. Ljudi so iz spanca prebudile eksplozije, številni pa so se ustrašili, da se je začelo dogajati najhujše, da je namreč Izrael vendarle začel napovedano ofenzivo v tem delu Gaze. Po navedbah prebivalcev so izstrelki zadeli dve mošeji in več hiš, poroča tiskovna agencija Reuters. Predstavniki Hamasa so medtem v izjavi za javnost poudarili, da je napad na Rafo nadaljevanje izraelske »genocidne vojne«.

Izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je pred začetkom brezglave ofenzive na Rafo, ki ne bi vključevala nobenega načrta za zaščito civilistov, posvaril tudi ameriški predsednik Joe Biden. Humanitarne organizacije ob tem opozarjajo, da bi bile posledice večjega kopenskega napada na Rafo »katastrofalne.« Gre še za zadnji kolikor toliko »varen« del povsem opustošene Gaze. Rafa se nahaja ob meji z Egiptom, v njej pa si je, kot rečeno, zatočišče našlo več kot milijon Palestincev. Izraelce so včeraj na »resne posledice« potencialne ofenzive opozorile tudi egiptovske oblasti. Netanjahu medtem ostaja neomajen. V včerajšnjem intervjuju je poudaril, da je od 132 izraelskih talcev »še dovolj živih,« da to upravičuje nadaljevanje vojaškega posredovanja tudi v tem delu Gaze. Rafa je po navedbah izraelskih oblasti obenem zadnja utrdba Hamas v Gazi.