Soda bikarbona

Neverjetna moč drobnih kristalov, idealna pomoč za zdravje in čiščenje doma

Maja Kopriva
11. 2. 2024, 16.51
Deli članek:

Če ste sodo bikarbono jo do zdaj uporabljali zgolj pri peki, bo odslej vaš pripomoček pri krepitvi zdravja in gospodinjskih opravilih.

Youtube
Največji sovražnik pralnih strojev je vodni kamen. Občasno v boben dodajte žlico sode bikarbone.

Da je soda bikarbona izjemno uporaben gospodinjski pripomoček, vedo zlasti tisti, ki prisegajo na domača in neškodljiva sredstva. Med drugim pa lahko s sodo bikarbono tudi uspešno alkalizirate telo.

Snov, ki po sestavi spominja na sodo bikarbono, so uporabljali že stari Egipčani. Prvotno so jo uporabljali za čiščenje prostorov in predmetov ter umivanje telesa, pri čemer so ji dodajali različne dišave in olja. Danes vemo, da je soda bikarbona vse to in še mnogo več. Kemiki jo poznajo pod imenom natrijev hidrogenkarbonat; med segrevanjem razpade na natrijev karbonat, vodo in ogljikov dioksid. V štiridesetih letih prejšnjega stoletja so ugotovili, da kristalni beli prah uspešno čisti oblačila, ki so kontaminirana z uranom. Neverjeten učinek pa je imela že dvoodstotna raztopina.

Ali lahko sodo bikarbono pijemo?

Mnenja o uživanju sode bikarbone so različna. Načeloma nepretirana raba prinaša nekatere koristne učinke na zdravje, saj soda bikarbona deluje bazično, medtem ko virusi in prehladne bolezni, gripa, rak in bolezni srca najbolje uspevajo v kislem okolju in ne morejo preživeti, če je naše telo dovolj alkalno. Vendar lahko čezmerna alkalizacija povzroči želodčne težave in nepravilno izločanje želodčnih sokov, zato naj bodo previdni zlasti tisti z gastroenterološkimi težavami. Za alkalizacijo se priporoča ena čajna žlička sode bikarbone, pomešana z dvema decilitroma vode, dodate lahko tudi limono za boljši okus. Pri pitju počakajte, da se soda povsem raztopi, in postopek ponavljajte največ deset dni, nato prekinite.

Pogasite požar

Soda bikarbona je odlična pri gašenju požarov električnega vzroka, zato jo najdemo tudi v gasilnih aparatih. Še kako prav vam bo prišla tudi, če zagori maščoba na štedilniku. Plamen lahko pogasite tako, da ga posujete s sodo bikarbono.

Dezinfekcijsko sredstvo

Soda bikarbona je naravno dezinfekcijsko sredstvo in jo lahko uporabite pri čiščenju masažnih šob v kadeh, bazena ali vrtnega ribnika. Najbolje pri vsem tem pa je, da ne škoduje zdravju kot druga podobna čistila.

Preprečite neprijetne vonjave

Hitro opravi tudi z neprijetnim vonjem. Učinkovita bo v košu z biološkimi odpadki, nekaj pa je lahko nasujete tudi v premočene in smrdeče čevlje, jo uporabite pri čiščenju hladilnika oziroma odstranjevanju neprijetnih vonjav iz zamašenih odtokov. Prodajalci v bukvarnah jo uporabljajo, da bi iz starih knjig odpravili vonj po plesni.

Čisti in mehča perilo

Sodo bikarbono lahko uporabljate kot sredstvo za mehčanje perila, prav tako z oblačil odstranjuje madeže in neprijetne vonjave. Še posebno dobro se je izkazala pri odstranjevanju madežev čaja in kave. Lahko pripravite tudi domači pralni prašek, in sicer iz 50 gramov nastrganega mila, 25 gramov sode bikarbone in 25 gramov pralne sode. Sestavine zmešajte in dodajajte po eno žlico na stroj perila.

Še nekaj nasvetov o uporabi sode bikarbone

Profimedia
Občasno v odtoke nasujte dve žlici sode bikarbone in jo prelijte z decilitrom kisa. Tako boste poskrbeli, da se bo očistil zgornji del sifona, in preprečili neprijetne vonjave.

Odmaševanje odtokov

Potrebujete nekaj žlic sode bikarbone in deciliter kisa. Nekaj žlic sode nasujte v odtok in prelijte s kisom ter pustite učinkovati vsaj 20 minut. Nato izperite z vrelo vodo. Za lepši vonj lahko mešanici dodate nekaj kapljic izbranega eteričnega olja.

Priprava sadja

V liter vode vsujte žlico jedilne sode in pripravite tekočino, ki bo s sadne lupine uspešno odstranila vso umazanijo in pesticide. To je še posebno dobrodošlo, če imate majhne otroke.

Dreamstime
Soda bikarbona učinkovito odstrani tudi pesticide.

Čiščenje preproge

Neprijeten vonj preproge boste odpravili tako, da jo posujete s sodo bikarbono in pustite delovati čez noč, nato pa jo očistite s sesalnikom. Enako lahko storite s starim oblazinjenim pohištvom.

dreamstime
Preproge lahko tudi smrdijo, soda naj deluje preko noči.