Beljakovine

V sedmih dneh sedem kilogramov manj

Maja Kopriva
24. 12. 2023, 14.24
Deli članek:

Encimi so vrsta beljakovin, ki spodbujajo vse ključne telesne procese, od dihanja do razmišljanja in presnove hrane.

Dreamstime
Naravni sokovi so najbogatejši vir encimov, pri čemer ima svežina soka odločilno vlogo.

Vendar pa zaloge tega zaklada z leti kopnijo, tako da encimov primanjkuje kar 85 odstotkom žensk po 35. letu starosti. Da smo med njimi tudi mi, nas opozarjajo omotica, kronična bolečina in razne alergije, predvsem pa nezmožnost telesa, da bi predelalo presežek kalorij po kakšni obilnejši, praznični pojedini. Idealna in hitra dieta po martinovanju vsebuje veliko encimov, katerih največje vrednosti so v koncentriranih sokovih ter v svežem sadju in zelenjavi.

Kako encimi pripomorejo k hujšanju

Zasluge gredo predvsem polifenolom, katerih količina v telesu občutno naraste, kadar uživamo s sadjem in zelenjavo bogato hrano, ta pa na drugi strani, kakor smo videli, ustvarja tudi koristne črevesne bakterije. Sklene se zdrav shujševalni krog; zdrave bakterije odlično presnavljajo polifenole, ki so odličen naraven probiotik, in ti pospešeno topijo maščobne celice.

Zakaj so sokovi najbolj shujševalni

Ugotovili so, da so naravni sokovi najbogatejši vir encimov, pri čemer ima svežina soka odločilno vlogo. Že 20 minut po tem, ko smo naravno iztisnili sok sadja ali zelenjave, namreč večina koristnih lastnosti encimov zbledi, zato konzerviranih sokov ne moremo priporočati. Sveže iztisnjeni sokovi najbolj spočijejo od preobilne jedače in pijače utrujena jetra in trebušno slinavko, to pa je zelo pomembno, da se ta dva organa lahko osredotočita na druge shujševalne funkcije, kakršna je hitro izgorevanje maščobe.

Tedenski dietni načrt

Ženske, ki preidejo s kuhane hrane, v kateri zaradi obdelave hranilnih snovi pri visoki temperaturi skorajda ni encimov, na presno hrano s svežimi sokovi, shujšajo do sedem kilogramov v tednu dni. Kar 90 odstotkov žensk, ki so dieto preizkusile, se je ob njej in po njej počutilo odlično, bile so bolj optimističnih misli, poleg tega so opažale, da imajo boljši spomin, so bolj zbrane in ustvarjalne. Na edini ugovor nasprotnikov hujšanja s sokovi, češ da se po takšnem režimu prehranjevanja človek spet hitro zredi, pa lahko strokovnjaki odgovorijo, da se kilogrami zanesljivo ne povrnejo, če po sedmih dneh na svoj jedilnik le počasi vključujemo tršo hrano, tako da krvni sladkor ne zaniha preveč. Po prvem tednu nam pripadajo trije glavni obroki in dve malici, ob čemer bomo vse učinke razstrupljevalnega prvega tedna lažje ohranili, če bomo jemali kakšen probiotični prehranski dodatek. Dobre bakterije v črevesju kar same proizvajajo encime, zato se hujšanje nadaljuje samo po sebi.