Zanimivosti

Kulinarično popotovanje v okoliške države

Vsebino podpira: Petrol d. d.
22. 12. 2023, 08.17
Posodobljeno: 22. 12. 2023, 09.32
Deli članek:

Slovenija ima izjemno lego za raziskovanja željne. Naš mali raj je obdan z državami, bogatimi z zgodovino in tradicijo. Nekaj ur imamo do italijanskega in hrvaškega morja, do avtsrijskih Alp ali do Panonske nižine. A nismo obdani le z lepo naravo in pestro zgodovino, ampak tudi z izjemno kulinarično ponudbo. Ste za kulinarično pustolovščino?

Foto: Petrol d. d.

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da boste tja in nazaj prišli varno. V paket varnosti in udobja spada tudi visokokakovostno gorivo, kot je gorivo Q Max iz Petrola. Zdaj pa poglejmo ...

Italija: okusi Sredozemlja

Foto: Petrol d. d.

Italija slovi po svoji raznoliki in okusni kuhinji, zato ne čudi, da se uvršča med najboljše kuhinje sveta. Osredotočena je na sveže sestavine in preprostost pri pripravi ter na mojstrstvo pri kombinaciji okusov.

Pice, testenine, piadine, omake, solate ali pa kakšen osso buco, jed iz govejega bočnika, kuhanega v omaki s paradižnikom in zelenjavo ... v Italiji je zares vse slastno in narejeno z veliko ljubezni.

Privoščite si sladko-grenki espreso, ob katerem na sončno jutro s slastnim rogljičkom s čokoladno kremo uživate v vikendu, ali pa aperol spritz v Trstu na glavnem trgu, zraven pa grizljate čips, zaprete oči in poslušate »klepetanje« galebov nad tržaškim zalivom. Za vse to je treba le skočiti čez mejo. In če ste že tam, si privoščite še vampe v tržaški omaki in kupite panettone za družinsko kosilo.

Je pa Italija dom številnih vrhunskih vin, vključno s chiantijem, brunellom in proseccom. Vsaka regija ima svoje edinstvene sorte, tako kot Slovenija, zato se zapeljite po tej čudoviti državi, kjer vam ne bo dolgčas niti v najbolj majhnih in odročnih vasicah.

Avstrija: alpska tradicija

Foto: Petrol d. d.

Avstrijska kuhinja združuje robustnost alpskih regij z elegantnostjo dunajske kulinarike, kjer lahko ob rezanju dunajskega zrezka Figlmüller poslušate stare klasike. Menda so Avstrijci dunajski zrezek prinesli iz Italije, kjer so nekoč med drobtine mešali tudi parmezan, a prav to je lepota Evrope, kjer se mešajo jeziki in okusi.

Že takoj za mejo v Celovcu ali Gradcu ter vseh vasicah vmes morate poskusiti slavni jabolčni zavitek, seveda pa ne pozabite na glamurozno čokoladno torto Sacher, ki vam jo z Dunaja pošljejo tudi po pošti.

Seveda pa Avstrija ponuja veliko več od dunajskega zrezka in zavitkov. Znani so tudi po svojih odličnih šnopsih, ki jih kuhajo iz jabolk in hrušk, ter tudi po izbranem rizlingu.

Madžarska: začinjeno in srčno

Foto: Petrol d. d.

Madžarska kulinarična tradicija je znana po bogatih in začinjenih jedeh, na primer po sočnem golažu in paprikašu, v katerega je najlepše pomakati sveže pečen kruh.

Poskusite tudi lángos – pecivo, običajno posuto s sirom, kislo smetano in česnom? Samo za nekaj ugrizov se je vredno zapeljati na Madžarsko in obiskati prelepo Budimpešto.

Ob poti si privoščite še tokaj, sladko desertno vino, prav poseben pa je legendarni liker, ki je madžarska narodna pijača že od leta 1790. Popijte ga kot aperitiv ali digestiv.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Hrvaška: okusi počitnic in mladosti

Hrvaška ponuja okusno mešanico mediteranskih, srednjeevropskih in balkanskih okusov: od lignjev na žaru in škampov na buzari do sočnih čevapčičev s kajmakov in ajvarjem.

A prav posebna je denimo pasticada, dalmatinska specialiteta iz govejega mesa v omaki z rdečim vinom in začimbami. To je najlepše jesti nekje ob dalmatinski obali, potem ko ste spraznili že krožnik odličnega hrvaškega pršuta in paškega sira, ob tem pa pijete plavac ali malvazijo, nekje v daljavi igra dalmatinska klapa in vi samo uživate.

Sicer pa tudi Zagreb postaja pravi kulinarični raj, Hrvaška pa se lahko pohvali s številnimi restavracijami z Michellinovimi zvezdicami in pohvalami. Za ogrevanje popijte šilce rakije in uživajte v hrvaški gostoljubnosti.

Vsaka od teh držav ponuja edinstvene kulinarične užitke, ki so odraz zgodovine, geografije in lokalne kulture. Obisk teh destinacij je prava kulinarična pustolovščina. Gremo? Gremo!