Črevesna flora

Poskrbite za svojo presnovo in odpornost, telo vam bo hvaležno

MK
23. 12. 2023, 13.29
Deli članek:

Zdrava črevesna mikrobiota pomaga krepiti imunost, zmanjšuje možnost za razvoj alergij in vnetja, zato je zelo pomembno, da skrbimo za zdravo presnovo.

Dreamstime
Sadje je najbolje jesti zjutraj na tešče ali pa za dopoldansko in popoldansko malico.

Dan začnite z zajtrkom, saj je najpomembnejši obrok dneva, vendar mora biti zdrav in polnovreden. Zajtrk naj bo bogat s polnozrnatimi ogljikovimi hidrati, beljakovinami in balastnimi snovmi. Dober zajtrk: ovseni kosmiči s sadjem, preliti z navadnim jogurtom. Kalcij pospeši presnovo, dober vir pa sta jogurt in mleko. Ni odveč tudi skodelica kave ali zelenega čaja, ki tudi pospešujeta presnovo.

Hrana, ki kuri energijo

Jejte več sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Slišati je noro, toda že samo uživanje teh živil bo vašo porabo kalorij pospešilo za 10 odstotkov. Vzrok: ta živila so bogata z balastnimi snovmi in za prebavljanje potrebujejo več energije (torej kalorij) kot druga. Bolj surovo ali nepredelano je živilo, toliko bolje. Tudi med prebavljanjem beljakovin porabi telo več energije kot pri drugih živilih. Poleg tega beljakovine za dlje časa nasitijo.

Profimedia
Začinjena hrana naravno spodbuja presnovo.

Dvajset sklec pred vsakim obrokom

Glede na kondicijo jih je lahko sicer tudi več – s sklecami boste tako vsak dan porabili dodatnih 200 kalorij. Poleg tega boste krepili mišice, ki kurijo kalorije tudi v mirujočem stanju telesa.

Pospešimo srčni utrip

Kardio trening je odlična vadba, ki okrepi presnovo še za celo uro po treningu. Vzrok je v naprezanju: zelo intenzivna oblika vadbe pospeši presnovne procese in jih podaljša bolj kot na primer zmerna vadba. Koristilo bo, če se vpišemo na intenzivnejšo stopnjo treninga ali v sprehode vključimo intervale teka.

Zeleni čaj in voda

Zeleni čaj vsebuje katehin, antioksidant, ki poskrbi, da se presnova pospeši za štiri odstotke, telo pa v mirujočem stanju porabi dodatnih 80 kalorij. Če ne marate zelenega čaja, pijte vodo. Dehidracija namreč upočasni presnovo.

Začimbe

Začinjena hrana naravno spodbuja presnovo. Enkraten odmerek začimb ima samo trenutni učinek, če pa se navadimo jedem redno dodajati ostre začimbe, bo učinek trajnejši. Velja za vse vrste začimb – od popra do čilija.