Zanimivosti

V pletenje vencev se vključuje vse več mladih 

Jože Žerdin
9. 8. 2018, 06.27
Posodobljeno: 14. 7. 2023, 17.09
Deli članek:

V turniški župniji se pripravljajo na praznik Marijinega vnebovzetja, pri pletenju vencev iz bršljana je sodelovalo okrog dvesto ljudi. 

Jože Žerdin
Starejše ženske so čistile zeleni bršljan.

Znotraj murskosoboške škofije bo 15. avgusta na Marijin praznik najbolj slovesno v Turnišču.Takrat namreč patri minoriti, ki vodijo turniško župnijsko romarsko cerkev Marije vnebovzete, pripravljajo veliko dogodkov. V cerkvi in po vaseh bodo potekale svete maše in tri dnevnice. 15. avgusta bo glavno romarsko slovesno mašo daroval murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. Da pa bi bila romarska cerkev še lepša za številne romarje, ki obiščejo to romarsko svetišče, so se verniki turniške župnije v vaseh Turnišče, Lipa, Gomilica, Nedelica, Renkovci, Gomilica in Brezovica odločili in tudi letos spletli vence za okrasitev cerkve. Vence iz zelenega bršljana so pletli po vseh sedmih vaseh turniške župnije. Običaj pletenja vencev za najlepši Marijin praznik se iz roda v rod neguje in ohranja že 750 let. Najbolj vešče so starejše ženske, opaža pa se, da se v zadnjem času v to opravilo vključuje vse več mladih. Skupaj so po vaseh spletli okoli 350 metrov vencev, ki jih bodo nekaj dni pred Marijinim praznikom namestili na strop cerkve, pred njo pa bodo postavili tudi slavolok.

Jože Žerdin
Pri družini Seči v Turnišču pletli so vence za Marijin praznik.

Pletenja vencev pri družini Seči v Turnišču se je udeležilo 60 starejših žensk, pridružilo pa se jim je tudi veliko mladih. Kot je povedal Ladislav Seči se pri njih pletejo venci že mnogo desetletij. Zeleni bršljan so nekaj dni prej nabrali v gozdu v Bodoncih na Goričkem. Preden so se lotili pletenja so ženske najprej bršljan ročno očistile in nato se je začelo pletenje na vrvi, kajti vsak očiščeni »pušeljček« se je dodajal in tako je nastal venec. Mladi so očiščene pušeljčke nosili pletilkam, ki so vence pletle na vrv in z jekleno tanko žico zelenje povile v venec. Skupno je v vseh sedmih vaseh turniške župnije sodelovalo 200 ljudi. V župniji pa so ponosni, da se pletenje vencev ohranja kot lep ljudski verski običaj in tako povezuje vernike.

Jože Žerdin
Pri družini Seči v Turnišču pletli so vence za Marijin praznik.

Cerkev Marije vnebovzete v Turnišču, ki je tudi romarska cerkev v murskosoboški škofiji, je skozi stoletja privabljala ljudi iz različnih krajev Slovenije in tujine. Že takrat pred 750 let, ko se je prvič omenila turniška cerkev, je Avgust Zichy, takratni patron turniške cerkve poromal vsako leto s svojo družino na praznik Marijinega vnebovzetja. Nova turniška cerkev je bila sezidana okoli leta 1900. Praznik Marijinega vzebovzetja je najstarejši Marijin praznik, cerkev ga obhaja že od 5. stoletja.

Jože Žerdin
Pri družini Seči v Turnišču pletli so vence za Marijin praznik.

Jože Žerdin
Pri družini Seči v Turnišču pletli so vence za Marijin praznik.