Izbira

Spomladansko utrujenost odpravimo s pravo hrano

Mare Koren
2. 4. 2023, 07.55
Deli članek:

Se vas je že začela lotevati spomladanska utrujenost? V boju proti njej si lahko pomagate tudi s pravilno izbranimi živili.

Profimedia
/

Že zgolj s pravilno izbranimi in pripravljenimi živili si lahko izboljšate splošno zdravje telesa, razpoloženje in koncentracijo. Poskrbite za dvig energije in hkrati poskrbite še za lepšo kožo in urejeno prebavo.

Šparglji

Sicer bo treba še počakati nekaj dni, da se bodo vršički pojavili nad zemljo, pa vendar bi lahko rekli, da šparglji veljajo za znanilce pomladi. Ti odlično vplivajo na naše razpoloženje, saj vsebujejo veliko folatov oziroma vitamina B, ki je ključen za nastajanje dopamina, serotonina in drugih substanc, ki vplivajo na našo srečo ter zmanjšujejo bolečino. Šparglji skrbijo tudi za čiščenje telesa, kar precej hitro ugotovimo, kadar nas pritisne na stranišče.

Uporaba

Šparglji dopuščajo nešteto možnosti za uživanje, a največ koristnih snovi boste iz njih pridobili, če si jih boste privoščili rahlo pokuhane v sopari ali na hitro popražene na maslu. Zgolj toliko, da se malce zmehčajo. Lahko si jih pripravite tudi za zajtrk. Odlični so v kombinaciji z jajcem, nepogrešljivi za kosilo, v sodelovanju z lososom ali testeninami pa tudi za večerjo, ko jih lahko uživate kot prigrizek z omako pred televizijo.

Mladi česen in čemaž

Profimedia
/

Če niste doma ravno ob gozdu ali če se na čemaž ne spoznate, imate v prvih spomladanskih mesecih možnost, da si privoščite tudi mladi česen. Ta je odličen predvsem zato, ker pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, ki so se nabrali čez zimo. Alicin bo poskrbel, da boste dlje časa siti, pa tudi potrebo po hrani boste precej pozneje občutili.

Uporaba

Mladi česen ima precej manj izrazit okus kot navaden česen, pravzaprav lahko okus enačimo skoraj s čemažem. Tako enega kot drugega je najbolje uživati presnega, v solatah, ob jedeh z žara, v sendvičih … Tudi mladi česen lahko uporabite pri pripravi jajc za zajtrk, solat za kosilo ali prigrizka za večerjo. Ste pomislili morda na domač namaz?